Nog jaren tekort aan goede vakmensen

Werkgevers kampen weer vaker met moeilijk vervulbare vacatures, vooral in de techniek en ICT. Ook in de zorg, de bouw en het onderwijs zijn vacatures lastig in te vullen. Het UWV denkt dit nog jaren zo blijft, vanwege de economische groei, de vergrijzing en onvoldoende instroom uit het onderwijs.



Dat blijkt uit een rapportage van het UWV over krapteberoepen in Nederland. 

Groot tekort aan technisch personeel
Al enige jaren is de krapte op de arbeidsmarkt vooral te zien in de techniek en de ICT. Het gaat om een groot aantal technische beroepen, zoals onderhoudsmonteur, elektricien, loodgieter, ontwerper-constructeur, CNC-verspaner en werkvoorbereider-calculator.

In de ICT is er een grote behoefte aan programmeurs voor specifieke programmeertalen (dot.net, java) en systeemanalisten en –ontwikkelaars. De al eerder voorspelde krapte in de bouw doet zich ook gelden. Mede door de aantrekkende woningmarkt is er steeds meer vraag naar vakmensen, zoals metselaars en timmermannen.  

Na bezuinigingen, heeft zorg weer mensen nodig
Ook in specifieke functies in het financieel-economische segment, het onderwijs, de transportsector, de horeca en de groenvoorziening ziet UWV een groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel. Het gaat dan bijvoorbeeld om accountants, docenten exacte vakken, vrachtwagenchauffeurs, restaurantkoks en hoveniers. 

De afgelopen jaren zijn er met name op de lagere beroepsniveaus veel banen verdwenen in de zorg, zoals voor helpenden in de thuiszorg.  Inmiddels zijn er duidelijke tekenen dat de arbeidsmarkt in de zorg weer aantrekt. Als gevolg hiervan hebben werkgevers problemen om voldoende verpleegkundigen te vinden. Daarnaast is er een tekort ontstaan aan verzorgenden-IG. Voor beide functies is een opleiding op middelbaar niveau vereist. 

Kansen voor werkzoekenden
De toenemende krapte op de arbeidsmarkt biedt werkzoekenden meer kansen op werk. Voorwaarde is wel dat zij kunnen voldoen aan de eisen die werkgevers op dit moment stellen. Om-, her- of bijscholing is dan vaak noodzakelijk.

Een voorbeeld van bijscholing is een publiek-private samenwerking tussen UWV, Microsoft en andere ICT-partijen en -opleiders, waarbij zij werkzoekende ICT’ers laten zien in welke richtingen ze met extra scholing hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. De partijen verwachten op 10 maart, tijdens het event Talent4ICT, 150 werkzoekenden met een uitkering scholing aan te kunnen bieden.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?