Meer ondernemers vertrouwden er in september op dat hun bedrijf over een jaar nog bestaat. Alleen in de horeca zijn ondernemers een stuk pessimistischer. Opvallend is dat de coronacrisis tot september nog bij relatief weinig bedrijven heeft geleid tot het ontslag van eigen personeel. Maar de inzet van ZZP’ers, uitzendkrachten, en mensen met flexibele contracten nam wel af.
Dat concludeert het CBS op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis, dat begin september onder bedrijven werd gehouden. In de meeste bedrijfstakken denkt meer dan de helft van de ondernemers dat hun bedrijf nog minstens een jaar bestaat. In de horeca is dat aandeel maar 43 procent, maar ook daar nam het vertrouwen toe.
Vraag naar flexwerkers neemt af
De vraag naar flexibel inzetbare medewerkers (ZZP’ers, uitzendkrachten, flexibele contracten) is door de coronacrisis afgenomen. Alleen bij post- en koeriersbedrijven, nam de vraag wel toe: daar werden bij 71 procent van de bedrijven meer flexibel inzetbare medewerkers gebruikt.
Bij luchtvaartbedrijven (96 procent) nam de vraag naar flexibel inzetbare krachten het meest af. In de cultuursector en horeca gaven circa 50 tot 60 procent van de ondernemers aan minder flexibele krachten te gebruiken door corona.
Nog maar weinig ontslagen
Ontslag vanwege de coronacrisis kwam tot september in de meeste sectoren relatief beperkt voor. In de meeste bedrijfstakken gaven 0 tot 10 procent van de bedrijven aan dat er werknemers waren ontslagen wegens de coronacrisis. Een vijfde van de ondernemers vervangt medewerkers als die het bedrijf verlaten, maar eenzelfde aandeel zegt dat niet meer te doen.
Bedrijfstakken waar relatief veel bedrijven werknemers hebben ontslagen zijn de kunstsector (25 procent van de bedrijven) en de reisbranche (18 procent). Alleen in de detailhandel gaf meer dan 10 procent van de ondernemers aan dat ze juist meer werknemers hadden aangenomen tijdens de coronacrisis.