Minister Asscher (SZW) heeft opnieuw zijn EHBO-doos tevoorschijn moeten halen om de Wet werk en zekerheid te repareren. Na klachten uit het basisonderwijs over problemen bij vervanging van leerkrachten, mogen invalkrachten nu langer aan het werk in het griepseizoen.
Voor scholen betekent dit, dat zij invaldocenten veertien dagen aaneen mogen inschakelen zonder dat deze tijdelijke contracten resulteren in een vaste aanstelling. Deze regeling geldt alleen voor onvoorziene vervanging tijdens de maanden waarin er een grote kans is op griep, januari, februari en maart.
De WWZ is ondertussen al op veel plekken gewond geraakt. Eerder moesten al pleisters op de WWZ worden geplakt voor seizoensarbeid, maar bijvoorbeeld ook voor profvoetballers en orkestramplaçanten.
Maatwerk WWZ in het onderwijs
Bij het afsluiten van de nieuwe cao voor het primair- en speciaal onderwijs, hebben werkgevers en vakbonden al beroep gedaan op een maatwerkregeling. Zo zijn verschillende contractvormen toegevoegd voor invalkrachten.
Ook wijkt de cao af van de ketenbepaling, het aantal tijdelijke contracten achter elkaar. In plaats van 3 in 2 jaar, kunnen docenten 6 tijdelijke contracten in 3 jaar krijgen voor er sprake is van een vaste aanstelling.
Verkenner zag dat pleister nodig was
Zoals vaker bij klachten over de WWZ, worden die eerst afgedaan met de mededeling dat de sector niet creatief genoeg is om binnen de WWZ naar mogelijkheden te zoeken. Maar zodra de klachten meer publiciteit krijgen, komt de politiek in actie.
De minister benoemt dan een verkenner, in dit geval Jacques Tichelaar (Commissaris van de Koning in Drenthe), om ‘hobbels te onderzoeken die de sector tegenkomt’. Ook bekijkt de verkenner met werkgevers en vakbonden wat er nog mogelijk is binnen de WWZ. Uit deze gesprekken komt dan het verzoek om verruiming van de regels in een ministeriële regeling. Tijd voor de minister om zijn volgende pleister te plakken.