Onderzoek toont aan: Nederlandstalige vacatureteksten nog te vaag

Nederlandse vacatureteksten leiden nogal eens tot teleurstellende prestaties. Na een analyse van vacatureteksten uit diverse sectoren, scoorde de gemiddelde tekst een dikke onvoldoende. Het taalgebruik is meestal te moeilijk en sluit niet aan bij een doelgroep die steeds minder talig is. Zo staan in veel vacatureteksten allerlei (ouderwetse) clichés, die jongeren niet eens begrijpen. De overheid scoort het best, vooral doordat overheidsvacatureteksten compleet zijn. De andere kant daarvan is wel, dat teksten om ambtenaren te werven vaak erg lang zijn.

Dat blijkt uit het recente onderzoek Scoren met Woorden van Nicol Tadema en Mitch Gielen.

Vacatureteksten schieten tekort
In een tijd waarin organisaties alles op alles zetten om het nijpende tekort aan personeel aan te pakken, is het opvallend dat de kwaliteit van de vacaturetekst nog steeds tekortschiet. Want vacatureteksten zijn vaak saai, weinig vernieuwend en incompleet.

Het onderzoek, waarvoor een analyse is gemaakt van 960 vacatureteksten uit 7 sectoren, onthult dat de kwaliteit van de vacaturetekst nog steeds ondermaats is. Een belangrijke reden hiervoor is dat werkgevers het schrijven van vacatureteksten vaak overlaten aan recruiters of HR-medewerkers, die mogelijk niet beschikken over de tijd en het talent van professionele tekstschrijvers.

Overheid scoort het best
Interessant genoeg scoort de overheid het hoogst met een 5,1 voor hun vacatureteksten, voornamelijk vanwege de volledigheid ervan. Echter, de omvang van de teksten bleek twee keer zo lang als aanbevolen, wat ook resulteerde in minpunten.

Aan de andere kant behalen de sectoren retail en horeca & toerisme de laagste scores, met een magere 3,6. Het ontbreken van sluitingstermijnen in retailvacatures en het gebrek aan positieve uitschieters in de horeca & toerisme-sector benadrukt de tekortkomingen in deze gebieden.

Vacatureteksten zijn te moeilijk
Het onderzoek analyseerde vacatureteksten op 26 meetpunten, waaronder salarisvermelding, gebruik van clichés en taalniveau. Opvallend is dat het taalniveau in bijna alle teksten boven B1-niveau ligt en er onnodig veel moeilijke woorden worden gebruikt, vooral in overheidsteksten.

Het is geen verrassing dat de vacaturetekst een onvoldoende scoort, maar het is toch ook onbegrijpelijk, gezien de kosten die werkgevers moeten maken voor het werven van personeel. Tadema benadrukt dat een eenvoudige wijziging in de vacaturetekst de beste sollicitant kan opleveren en benadrukt het belang van meer aandacht voor het schrijven ervan.

Uit het onderzoek: Het belang van werksfeer

Nu sollicitanten aan de macht zijn in deze krappe arbeidsmarkt, kunnen werkgevers zich onderscheiden met hun werksfeer. Want als je toch alle keus hebt, solliciteer je liever bij een werkgever waar je het naar je zin hebt en de collega’s leuk zijn. Het is dus verstandig om in de vacaturetekst aan te geven dat er een prettige werksfeer is binnen de organisatie.

Maar hoe doe je dat (niet)?
Liever niet met vage omschrijvingen die in 98% van de vacatureteksten zijn aangetroffen. Denk daarbij aan:

  • Een gezellig familiebedrijf met een leuk team.
  • Er heerst een informeel werkklimaat.
  • Een prettige, informele werksfeer in een enthousiast en klein team.

In geen van deze vacatureteksten wordt namelijk concreet omschreven waar die ‘informele, dynamische en gezellige sfeer’ precies uit blijkt.

Maar de onderzoekers hebben juist extra punten toegekend voor vacatureteksten met:

  • quotes van toekomstige collega’s of leidinggevende of
  • een uitnodiging om eerst eens informeel kennis te maken, of vooraf mee te lopen.

Deze meeloopmogelijkheid wordt het meest aangeboden in de zorgsector en bij de overheid. Dat doen ze daar dus goed.


MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?