Op je werk mag je een hoofddoek dragen. Klopt dat?

Van alle zaken die het College voor de Rechten van de Mens behandelt, gaat meer dan de helft over de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld over het weren van stagiaires met een hoofddoek, het benadelen van zwangere werkneemsters en de achterstelling van oudere of zieke medewerkers. Omdat er veel onwetendheid is, start het College met een prikkelende campagne.

Dat staat in het jaarverslag over 2013 van het College voor de Rechten van de Mens. Het aantal vragen over discriminatie is ten opzichte van 2012 met ruim 75% gestegen. De vragen over afkomst zijn meer dan verdubbeld en de vragen over zwangerschapsdiscriminatie bijna verviervoudigd. Uit de cijfers blijkt dat discriminatie op het werk een groot probleem is in Nederland.

Uitsluiting begint al bij eerste stap op de arbeidsmarkt
Ruim de helft (56%) van de zaken bij het College gaat over discriminatie op de arbeidsmarkt. Laurien Koster, voorzitter van het college, stelt dat ‘uitsluiting al plaats vindt vanaf de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Ook in 2013 kreeg het College signalen dat bedrijven stagiairs weigeren vanwege bijvoorbeeld hun huidskleur of omdat zij een hoofddoek dragen’.

In steeds meer zaken is daadwerkelijk sprake van discriminatie. De afgelopen twee jaar is dit aantal gestegen van 56% in 2011 naar 62% in 2013. In 77% van deze zaken nam de discriminerende partij maatregelen om de discriminatie ongedaan te maken of in de toekomst te voorkomen. Dit is 7% meer dan in 2012. Hieruit blijkt dat werkgever, scholen en ondernemers vaak niet weten dat zij discrimineren.

Personeel selecteren zonder vooroordelen
Bij discriminatie wordt de kloof tussen opzet en effect steeds duidelijker. Een niet discriminerend bedoelde opmerking kan dat wel zijn of zo worden opgevat. Gelukkig is er in Nederland steeds meer aandacht voor de achterliggende oorzaak van uitsluiting en discriminatie.

In 2013 ontwikkelde het College de training 'Selecteren zonder vooroordelen, voor de beste match' voor managers en personeelsfunctionarissen. Laurien Koster: ‘Selecteren zonder vooroordeel is de sleutel tot verbetering, een wapen voor bedrijven tegen onnodige uitsluiting. Het verschil tussen een baan wel of niet krijgen’.

Campagne tegen discriminatie op het werk
Een van de oplossingen voor discriminatie is meer bewustwording. Als je niet weet wat discriminatie is weet je ook niet of je zelf gediscrimineerd wordt of juist dat je een andere discrimineert. Met de online campagne 'Op je werk mag je een hoofddoek dragen' vraagt het College daarom aandacht voor discriminatie op het werk.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?