SER-advies: neem nu meer jonge allochtonen aan.
De roep om anoniem solliciteren in te voeren, om zodoende allochtone sollicitanten een faire kans te bieden, laait weer op. Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, deed zijn oproep tijdens een symposium over de toekomst van de verzorgingsstaat. Maar ook de Sociaal-Economische Raad (SER) roept werkgevers, bijna hartstochtelijk, op om nu allochtone jongeren aan te nemen. Dat kan misschien wel door anoniem solliciteren mogelijk te maken.
Taskforce-voorzitter De Boer denkt dat anoniem solliciteren allochtone jongeren een eerlijker kans op de arbeidsmarkt geeft. Volgens hem moeten werkgevers op basis van vrijwilligheid met anoniem solliciteren beginnen. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet,’ vindt De Boer. Hij wijst erop dat anders de kans bestaat dat de overheid zich ermee gaat bemoeien, met allemaal regeltjes als gevolg.
Hartstochtelijk advies
De kans dat het nieuwe kabinet met dergelijke plannen komt is inderdaad aanwezig. Want de SER, waarin werkgevers, werknemers en kroonleden zitting hebben, roept werkgevers op om veel meer allochtone jongeren aan te nemen. Werkgevers moeten hun werving- en selectiebeleid daarvoor 'meer cultuurneutraal' maken, volgens een ontwerpadvies van de SER. De SER stuurt het uiteindelijke advies naar het nieuwe kabinet, dat het waarschijnlijk niet snel terzijde zal schuiven.
De arbeidsmarktpositie van allochtonen moet nu echt verbeteren, vindt de SER. Werk zorgt voor integratie en sociale samenhang. Maar bovendien is het verstandig om te investeren in het menselijk kapitaal van álle jongeren en zo voorbereid te zijn op personeelstekorten op de arbeidsmarkt, stelt de SER. De aantrekkende economie biedt nu de kans om structurele verbetering te realiseren. Die kans moeten we dan ook nu grijpen, staat in het ontwerpadvies.
Enige verdeeldheid
Volgens FNV Jong’s voorzitter Judith Ploegman, was er in de SER wel enige verdeeldheid over de vraag of werkgevers moeten overgaan op anoniem solliciteren. Ploegman ziet dat wel zitten. Zij wijst erop dat een experiment met anoniem solliciteren in Frankrijk succesvol is. De SER gaat voorlopig niet verder dan bedrijven en instellingen aan te moedigen om uit te zoeken of anoniem solliciteren voor hen misschien werkt.
In het advies pleit de SER ook voor het instellen van meldpunten voor discriminatie op de arbeidsmarkt. De huidige meldpunten zouden te hoogdrempelig zijn. Ook functioneren de bestaande landelijke meldpunten niet voldoende. Allochtone jongeren hebben bovendien het gevoel dat er weinig of niets met hun klachten wordt gedaan. De SER adviseert dan ook om over te gaan op boetes voor organisaties die discrimineren.
Scholing voorop
In het ontwerpadvies staat scholing voor jongeren voorop. Zo zouden allochtone jongeren van de eerste tot de laatste klas in het beroepsonderwijs door coaches moeten worden begeleid. De mentoren vormen een vraagbaak bij problemen in de thuissituatie en bij het vinden van stageplaatsen of werk.
Over én met jongeren
Het was voor het eerst dat jongerenorganisaties van werkgevers en werknemers – FNV Jong, CNV Jongeren en Jong Management VNO-NCW – hebben meegewerkt aan een SER-advies. Het initiatief voor dit advies kwam van FNV Jong.
Ook heeft de commissie panelgesprekken gehouden met allochtone jongeren, leraren, werkgevers en deskundigen. Hun inbreng is meegenomen bij de voorbereiding van het advies.