Er is veel enthousiasme om werknemers de mogelijkheid te bieden om bij hun pensionering 10 procent ineens te laten opnemen van hun gespaarde pensioen. Helaas lukt het maar niet om deze maatregel in de praktijk in te voeren. Daarom wordt deze mogelijkheid opnieuw uitgesteld, nu weer tot 1 juli 2026. En dat is dan op z’n vroegst, want het kan heel goed zijn dat ook die invoeringsdatum niet wordt gehaald.
Dit blijkt uit een Kamerbrief van minister Van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
Pensioenuitvoerders hebben tijd nodig
Het wetsvoorstel, dat pensioendeelnemers de mogelijkheid biedt om bij pensionering maximaal 10% van hun ouderdomspensioen in één keer op te nemen, werd in oktober 2024 door de Tweede Kamer aangenomen, maar de Eerste Kamer is nog niet akkoord. De vertraging is vooral te wijten aan de tijd die nodig is voor pensioenuitvoerders om de wet goed in te voeren.
Verder moet er eerst een rekentool komen die pensioendeelnemers inzicht geeft in de financiële gevolgen van een opname ineens. Want wie bij pensionering 10 procent opneemt, moet er wel rekening mee houden dat de pensioenuitkering lager is. Ook kan de uitkering van 10 procent ineens betekenen dat bijvoorbeeld de huur- en zorgtoeslag vervalt.
Pensioendeelnemers goed informeren
Volgens minister Van Hijum is het heel belangrijk dat pensioendeelnemers goed geïnformeerd worden over de voor- en nadelen van een pensioenbedrag ineens. Zonder goede informatie bestaat het risico dat mensen onbedoeld financiële nadelen ondervinden, zoals het verliezen van toeslagen.
Waarom opnieuw uitstel? |
Tijd nodig voor pensioenuitvoerders: Pensioenfondsen en verzekeraars hebben aangegeven minstens negen maanden nodig te hebben om de wet te implementeren en pensioendeelnemers goed te informeren. |
Ontwikkeling rekentool: Deze tool moet mensen helpen bij hun keuze en inzicht geven in de gevolgen voor hun pensioen, belastingen en eventuele toeslagen. De minister verwacht dat de rekentool begin 2026 beschikbaar is. |
Onverwachte financiële gevolgen: Opname van een bedrag ineens kan het inkomen in dat jaar verhogen. Dat kan gevolgen hebben voor huurtoeslag, zorgtoeslag en andere inkomensafhankelijke regelingen. |
De rol van de rekentool
Om pensioendeelnemers te ondersteunen bij hun keuze, moet een rekentool dus een goed beeld gaan geven van de gevolgen die een opname ineens heeft. Op de site van de Belastingdienst kan nu wel al een proefberekening worden gemaakt, maar een vooronderzoek van het Nibud laat zien dat de tool vooral niet te complex mag zijn.
De tool moet een evenwicht vinden tussen:
Pensioenuitvoerders blijven wettelijk verantwoordelijk voor adequate keuzebegeleiding, maar hoeven niet zelf een rekentool te ontwikkelen. Het Nibud heeft een subsidieaanvraag ingediend om de tool verder uit te werken. Voor de ontwikkeling van de tool is 8 tot 10 maanden gepland, waardoor die pas rond 1 januari 2026 online kan.
Werkgevers moeten voorlichting geven
Het uitstel van de invoering van het pensioenbedrag ineens heeft impact op werkgevers, HR-afdelingen en pensioenadviseurs. Werknemers die van deze regeling gebruik willen maken, moeten nog langer wachten.
Onderwerp |
Belangrijk om te weten |
Nieuwe ingangsdatum |
Op zijn vroegst per 1 juli 2026, afhankelijk van parlementaire goedkeuring. |
Waarom uitstel? |
Pensioenuitvoerders hebben tijd nodig en een rekentool moet worden ontwikkeld. |
Gevolgen voor pensioendeelnemers |
Opname ineens kan invloed hebben op belastingen en toeslagen van de gepensioneerde. |
Verantwoordelijkheid werkgevers/HR |
Werknemers goed informeren over de impact op het pensioen en mogelijke financiële risico’s. |