Bezuinigen doet HR-professionals pijn, bijvoorbeeld doordat ze personeel moeten ontslaan. Ook trekt de werkgever minder geld uit voor innovatie of arbobeleid. Maar er zijn ook onverwachte effecten. Zo blijkt dat de beste medewerkers ontsnappen aan ontslag en ‘zwakkere broeders’ bij de organisatie vertrekken.
Dat is te lezen in de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) 2012, een onderzoek onder ruim 5.000 vestigingen van bedrijven en instellingen.
Meer werkgevers tevreden over kwalificaties personeel
Wanneer bij reorganisaties ontslagen vallen, moeten HR en de werkgever zich houden aan een vastgelegde ontslagvolgorde, waarbij het afspiegelingsbeginsel geldt. Dit betekent dat werkgevers niet zelf kunnen uitzoeken wie zij ontslaan. Maar in de praktijk blijkt het organisaties toch te lukken om hun beste medewerkers tijdens ontslagrondes te behouden.
De gevolgen zijn merkbaar in de mate waarin het personeel gekwalificeerd was voor hun werk. Want meer werkgevers vonden dat hun personeel voldoende kwalificaties en ervaring hebben voor hun werk (van 86% in 2010 naar 90% in 2012). Werkgevers die in 2010 ontslagrondes moesten houden vanwege een bedrijfseconomische reden, vinden nu zelfs vaker dat hun werknemers te hoog zijn opgeleid voor hun taken.
Overblijvers ervaren wel meer werkdruk
Omdat het werk met minder mensen gedaan wordt, signaleren werkgevers wel een stijging van werkdrukrisico’s voor werknemers. Toch besteden organisaties minder geld en tijd aan arbomaatregelen. Want 37% van de organisaties in 2012 nam géén nieuwe arbomaatregelen in de voorgaande twee jaar – een substantieel verschil met de 30% in 2010.
De WEA toont ook aan dat bedrijven minder geld reserveren voor innovatie. Gevraagd of in de afgelopen twee jaar een nieuw of in belangrijke mate verbeterd product of dienst introduceerde, gaf in 2010 60% een bevestigend antwoord. Dit daalde naar 55% in 2012.