Ouderen willen onder voorwaarden doorwerken
Meer geld en vrije tijd zijn de belangrijkste prikkels.
Van de werknemers die de komende vijftien jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, zegt 44 procent dat ze alleen met meer geld zijn te motiveren om door te werken tot hun 65ste jaar of langer. Drie op de tien willen meer vrije dagen en een kwart wenst kortere werkdagen.
Dit blijkt uit de op woensdag 12 juli gepubliceerde Werkmonitor van arbeidsbemiddelaar Randstad. Voor het onderzoek zijn bijna 1200 mensen ondervraagd van 18 jaar en ouder die minimaal 24 uur per week in loondienst werken. Zij verwachten gemiddeld op hun 63e af te zwaaien, ondanks inspanningen van de overheid om het stoppen voor de pensioengerechtigde leeftijd minder aantrekkelijk te maken. Een kwart van de werknemers is bereid 100 euro per maand aan inkomsten in te leveren om eerder te kunnen stoppen en 44 procent 50 euro.
Algemeen directeur Jan Vermeulen van Randstad is verrast dat ouderen meer geld en vrije tijd vragen ter stimulering van langer doorwerken. Deze maatregelen werken volgens hem ‘volledig averechts’, omdat het hen duurder en minder productief maakt. Ouderen moeten meer voldoening zien te halen uit kennisoverdracht en coaching.
Maatregelen als meer verantwoordelijkheid, aansturen en coachen en investeren in cursussen komen op de tweede plaats bij oudere werknemers. Voor een op de vijf zijn dit redenen om tot hun 65e verjaardag aan de slag te blijven.
Een vijfde van de werknemers boven de 46 jaar heeft evenwel het gevoel dat werkgevers hen liever zien vertrekken gezien hun leeftijd. Dat is ongegrond volgens hen. Zelf denkt maar een op de acht dat ze inderdaad minder waardevol zijn voor de organisatie. Hun jongere collega's denken daar anders over: een kwart van hen noemt werknemers minder effectief naarmate hun pensioen dichterbij komt.
Verder constateert Randstad dat het vertrouwen op de arbeidsmarkt blijft groeien bij de gemiddelde werknemer, maar dat ouderen het meest onzeker blijven over hun positie. Van alle ondervraagden zegt meer dan de helft toe te zijn aan, een nieuwe uitdaging, circa een kwart denkt binnen een halfjaar een andere baan te hebben gevonden en ongeveer een op de twintig is bang voor ontslag.