Problemen loonaangifte stap voor stap aangepakt
UWV en Belastingdienst willen eerst werkend systeem.
Het duurt nog wel even voordat de problemen met de loonaangifte voor werkgevers definitief achter de rug zijn. Het was de bedoeling om met de
Wet Walvis de lasten van werkgevers verminderen, maar de uitvoering liep uit op een administratieve ramp. Belastingdienst en UWV gaan nu eerst proberen om de hele keten van loonaangifte werkend te krijgen.
Het vorige kabinet Balkenende wilde met de Wet Walvis de administratieve lasten verminderen. Werkgevers hoefden niet meer dubbel hun loongegevens in te leveren (zowel bij het UWV als de Belastingdienst), maar voortaan alléén nog maar bij de Belastingdienst. Bij de invoering bleek de automatisering niet op orde, zodat werkgevers alsnog allerlei gegevens opnieuw moesten sturen.
Stap voor stap
De problemen rond de loonaangifte worden stap voor stap opgelost. Dat melden minister Donner van SZW en staatssecretaris De Jager van Financiën. Ze hebben een ‘probleemanalyse’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat dat er veel te veel in één keer veranderd is, waardoor de automatisering vastliep.
De conclusie is dat nu eerst een ‘werkende keten’ moet worden gebouwd, daarna een ‘stabiele keten’ en tenslotte pas een ‘robuuste keten’.
Minder dubbele aangiften
Door de getroffen maatregelen, hoeft de Belastingdienst in 2008 minder vaak loongegevens opnieuw op te vragen. Dat zal naar schatting nog maar bij maximaal vijf procent van de werkgevers het geval zijn. In 2006 overkwam dat 18 procent van de werkgevers nog.