PvdA stelt positie Donner ter discussie vanwege ontslagrecht
Minister wil versoepeling ontslag toch snel regelen.
Waarnemend PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer vindt dat CDA-minister Donner ‘zich moet beraden of hij nog wel kan functioneren als Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid’. Met deze –politiek zeer beladen- woordkeuze, reageert Hamer bij
Radio 1 op een interview van de minister met dagblad
De Pers. Hierin houdt Donner nadrukkelijk de mogelijkheid open om de versoepeling van het ontslagrecht nog deze kabinetsperiode te regelen.
Hamer verwijt de minister dat hij ‘consequent partij trekt voor de werkgevers’ en zijn oren te veel laat hangen naar werkgeversvoorzitter Wientjes. Dit verwijt werd onlangs ook gemaakt door FNV-voorzitter Agnes Jongerius.
Donner vergeet volgens Hamer de belangen te wegen tussen werkgevers en werknemers. Volgens de PvdA 'moet Donner zich beraden of hij wel kan functioneren als minister van Sociale Zaken, wanneer hij steeds partij kiest voor de werkgevers en de belangen van werknemers laat liggen'. Met deze opstelling ‘maakt hij zichzelf buitengewoon kwetsbaar’, zo stelt Hamer.
Ontslagrecht regelen
Hamer vindt dat de minister te veel druk legt op de
Commissie Arbeidsparticipatie (ook wel de
‘Commissie Bakker’ ). Deze commissie moet nog advies geven over manieren om meer mensen aan het werk te krijgen die een zwakke positie op de arbeidsmarkt hebben.
In dagblad De Pers benadrukt Donner dat de commissie zich volgens de opdracht mag buigen over het ontslagrecht, anders dan coalitiepartners PvdA en Christenunie wel suggereren.
Donner vervolgt dat hij het ‘onwaarschijnlijk acht’ dat de commissie een manier verzint om genoeg mensen aan het werk te krijgen, zonder het ontslagrecht daar helemaal buiten te laten. En als de commissie vindt dat het ontslagrecht toch op de helling moet, vindt de minister dat dit advies moet worden opgevolgd.
Bindende rol
Hamer wijst er nog eens op dat coalitiepartners PvdA en Christenunie geen voorstander zijn van versoepeling van de ontslagregels. Na het mislukken van de
participatietop in 2007, is het onderwerp van de politieke agenda afgevoerd, stelt Hamer.
Zij verwijt Donner dat hij zich toch over het onderwerp blijft roeren in de media, terwijl hij juist een bindende rol zou moeten spelen door achter de schermen partijen bij elkaar te brengen.