Recht op bonus voor zieke werknemer: wat u moet weten

Werkgevers en HR-adviseurs stellen met enige regelmaat de vraag of een medewerker het recht op een bonus houdt tijdens ziekte, meldt advocaat arbeidsrecht Linda Jacobs. In dit artikel bespreekt zij wanneer uw werknemers tijdens ziekte recht hebben op een bonus, welke wettelijke bepalingen hierbij van toepassing zijn en hoe werkgevers en HR-adviseurs hierover duidelijkheid kunnen scheppen in hun arbeidsvoorwaarden.

Expertbijdrage van mr Linda Jacobs, Advocaat Arbeidsrecht bij LJ Legal

Heeft mijn werknemer tijdens ziekte ook recht op een bonus? Deze vraag is in de afgelopen maanden meerdere keren van verschillende werkgevers bij mij binnengekomen. Veelal in verband met langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Het antwoord op de vraag is meestal: ja.

Een case uit mijn praktijk
Zo gaf ik onlangs nog juridisch advies aan een bedrijf dat een meningsverschil had met een langdurig zieke salesmanager, die ondanks zijn maandenlange afwezigheid toch aanspraak maakte op de teambonus. De werkgever meende dat het verstrekken van de teambonus onredelijk zou zijn, ook ten opzichte van de andere teamleden, omdat de zieke salesmanager immers geen bijdrage had geleverd aan de teamprestatie waar de bonus op was gebaseerd.

Helaas moest ik de werkgever teleurstellen, want ondanks de afwezigheid van de langdurige zieke salesmanager, heeft hij toch recht op zijn deel van de teambonus. Voor velen voelt dit onredelijk aan, maar er is wel degelijk een wettelijke grondslag voor het uitbetalen van een bonus aan een zieke werknemer. Hierna leg ik uit hoe dat juridisch in elkaar steekt.

Recht op doorbetaling loon bij ziekte
Een werknemer heeft tijdens ziekte recht op loon. Op grond van de wet moet een werkgever ten minste 70% van het (gemaximeerde) loon doorbetalen, maar in veel arbeidsovereenkomsten en cao’s staat vaak dat een hoger percentage van het werkelijk verdiende loon moet worden doorbetaald.

Voor zover het loon betreft, is het duidelijk: het vier weken- of maandloon (al dan niet een bepaald percentage daarvan) moet worden doorbetaald.

Maar onder het recht op loon kan ook een overeengekomen bonus vallen. In Artikel 629 Burgerlijk Wetboek Boek 7, waarin het recht op loon tijdens ziekte staat, wordt verwezen naar de bepaling van Artikel 628 Burgerlijk Wetboek Boek 7 lid 3. In dit artikel staat:

Indien het loon in geld op andere wijze dan naar tijdruimte is vastgesteld, zijn de bepalingen van dit artikel van toepassing, met dien verstande dat als loon wordt beschouwd het gemiddelde loon dat de werknemer, wanneer hij niet verhinderd was geweest, gedurende die tijd had kunnen verdienen.

Wat houdt dit artikel precies in?
Uit het voorgaande volgt dat als de bonus afhankelijk is van de uitkomst van de te verrichten arbeid, tijdens ziekte ook recht bestaat op doorbetaling van (het gemiddelde van) deze bonus.

Voorwaarde is dus wel dat de bonus afhankelijk moet zijn van de door de werknemer te verrichten arbeid. Hierbij wordt gekeken naar de situatie vóór de ziekte. Als de bonus losstaat van de te verrichten arbeid, zoals een zuivere winstdelingsregeling, dan heeft de werknemer tijdens ziekte geen recht op betaling daarvan.

De bonus is afhankelijk van arbeid als bijvoorbeeld sprake is van individuele targets, maar ook als sprake is van een teambonus, waarbij het team gezamenlijk een bepaalde norm moet halen. Dat de (langdurig) zieke werknemer op dat moment geen bijdrage levert aan het behalen van die norm, maakt dit niet anders. Dat sprake is van een teamdoel, betekent in principe dat ook de arbeidsprestatie van de werknemers in dat team van belang zal zijn.

Mijn advies aan werkgevers en HR-adviseurs
Over de betaling van de bonus tijdens ziekte bestaat niet alleen onwetendheid, maar ook onduidelijkheid. Welk bedrag moet dan worden doorbetaald?

Deze discussie kan worden voorkomen door dit vast te leggen in een arbeidsvoorwaardenreglement of de arbeidsovereenkomst. Hierin kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat in geval van (langdurige) ziekte de gemiddelde bonus over de afgelopen 3 jaar (of andere termijn) wordt doorbetaald. Bij het bepalen van de termijn gaat het erom dat er een redelijk bedrag wordt uitbetaald. Dit schept duidelijkheid over het te betalen bedrag.

Een andere tip om vast te leggen is op welk moment de uitbetaling van de bonus plaatsvindt. Wordt dit bovenop de maandelijkse loonbetaling (tijdens ziekte) uitbetaald of vindt uitbetaling plaats op hetzelfde moment als andere werknemers de bonus krijgen uitbetaald?

Tot slot is het volgende relevant:

  • De loonbetaling tijdens ziekte is wettelijk gemaximeerd op het maximum dagloon. Hierbij wordt ook een bonusuitkering meegenomen. Denk dus goed na over de wijze waarop de loonbetaling tijdens ziekte wordt geregeld en wat je opschrijft in de arbeidsvoorwaarden;

  • Op grond van de wet geldt tijdens ziekte een loonbetaling van 70%. Dit geldt ook voor de bonusbetaling, zodat de werknemer "slechts" recht heeft op 70% van de bonus. Dit kan anders zijn als tijdens ziekte een hoger percentage van het loon moet worden doorbetaald, waarop ter zake de bonus ook eventueel weer een uitzondering kan worden gemaakt.

Vragen en contact
In mijn praktijk heb ik veel te maken met vragen rondom arbeidsongeschiktheid, loonbetaling tijdens ziekte en bonusregelingen. Zijn er vragen over deze onderwerpen of over het opstellen van arbeidsvoorwaardenregelingen? Neem dan gerust contact met mij op.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?