COC: discrmatinatie mag van kabinet met beroep op grondslag.
Vakorganisatie
FNV en belangenorganisatie
COC willen dat homoseksuele werknemers een betere wettelijke bescherming krijgen. Dat hebben de organisaties gemeld aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de herziening van de
Algemene wet gelijke behandeling. De kritiek richt zich met name op de zogenaamde ‘enkele feit-constructie’, waardoor homoseksuele werknemers in religieuze instellingen onvoldoende bescherming krijgen.
Religieuze organisaties, zoals christelijke scholen, kunnen met de ’enkele feit-constructie’ homoseksuele werknemers niet weigeren omdat ze homo zijn of een relatie hebben. Maar weigeren mag wel door ’bijkomende omstandigheden’.
Op basis van de ‘enkele feit-constructie’ kunnen instellingen met een religieuze grondslag bijvoorbeeld docenten van school sturen die openlijk uitkomen voor hun seksuele voorkeur en daarmee de grondslag van de instelling zouden schenden.
Constructie schrappen
Het kabinet stelt nu voor om de constructie te schrappen omdat die `misverstanden oproept, ook bij de
Commissie gelijke behandeling, vertegenwoordigers van bijzondere scholen en belangenorganisaties van homo's en lesbiennes`. Ook heeft de
Europese Commissie gewaarschuwd dat Nederland met de constructie te veel afwijkt van de Europese regels. Ondanks dat de constructie geschrapt wordt, blijft het nog wel mogelijk om homo’s wegens ‘bijkomstige omstandigheden` te weigeren of te ontslaan.
Volgens homo-belangenorgansiatie COC stelt het kabinet hiermee eigenlijk voor `om discriminatie niet langer als discriminatie te beschouwen wanneer scholen zich beroepen op hun grondslag. Dat geeft scholen een carte blanche om homoseksuele leerlingen en leerkrachten van school te sturen`, aldus COC-voorzitter Neerings.
Nieuwe wettekst
De FNV wil dat het dat het kabinet de ’enkele feit-constructie’ schrapt en tegelijkertijd een wettekst toevoegt aan de Algemene wet gelijke behandeling die discriminatie niet toch weer op een ander manier mogelijk maakt.