Alle rookruimtes op het werk moeten vanaf 1 januari 2022 definitief gesloten worden. Een half jaar daarvoor, vanaf 1 juli 2021, gaan de rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen op slot. Vanaf 2022 zijn daarmee alle gebouwen waar Nederlanders werken of komen voor zorg, cultuur, sport, onderwijs en overheid volledig rookvrij. Sinds 1 juli 2020 gelden de rookregels (en verboden) overigens ook voor de e-sigaret.
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft dit bekend gemaakt in het Ontwerpbesluit wijziging Tabaks- en rookwarenbesluit rookruimtes.
Recht op een gezonde omgeving
Jaarlijks sterven nog meer dan 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Daarom moet drempel omhoog om te beginnen met roken en omlaag om ermee te stoppen. Daarnaast heeft iedere Nederlander recht op een gezonde omgeving. “Het is daarom hoog tijd dat er nergens meer rook is in openbare gebouwen en bedrijven,” aldus Blokhuis. In het Nationaal Preventieakkoord is al eerder afgesproken om alle rookruimtes te sluiten, zij het een jaar later dan nu gaat gebeuren.
Maar de Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat rookruimtes in de horeca in strijd zijn met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie en per direct moesten sluiten. De rookruimte en weglekkende rook is schadelijk voor de gezondheid. Daaruit voortvloeiend heeft staatssecretaris Paul Blokhuis besloten om de sluiting van de overige rookruimtes te versnellen.
Maatregelen in 2020
In april werden sigaretten en shag al een euro duurder en onlangs zit rookwaar in een neutrale verpakking met waarschuwingsfoto’s. Sinds 1 juli zijn bij alle supermarkten rookwaren uit het zicht geplaatst en is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret. Alle onderwijsterreinen moeten sinds 1 augustus rookvrij zijn.
Werknemers die willen stoppen, kunnen daarbij sinds januari professionele hulp krijgen die niet meetelt voor het eigen risico. Bedrijven en andere organisaties kunnen voor tips en hulp voor het rookvrij maken van hun organisatie terecht bij Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.