Werknemers die een naaste verliezen gaan door een moeilijke tijd en dat kan impact hebben op het functioneren. Naast de gevoelens van rouw, moet er vaak ook van alles geregeld worden. Rouwenden kunnen niet altijd rekenen op steun van hun werkgever: een kwart ervaart helemaal geen begrip op het werk. Om hen ruimte te bieden, worden in cao’s nu vaker afspraken gemaakt over betaald rouwverlof.
Uit een recente inventarisatie van vakbond CNV blijkt dat inmiddels meer dan 80 cao’s concrete afspraken bevatten over rouwverlof. Denk aan sectoren als de bouw, kinderopvang, openbaar Vervoer en ABN Amro, waar werknemers recht hebben op tien dagen rouwverlof.
Toenemende behoefte aan ruimte voor rouw
Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin is de behoefte aan rouwverlof “enorm” onder werkenden. Daarom wil de vakbond dat binnen vijf jaar in iedere cao een rouwverlofregeling staat, liefst flexibel op te nemen en met een omvang van tien dagen.
CNV pleit daarnaast voor een wettelijk rouwverlof, zodat ook werknemers zonder cao-verbondenheid hierop kunnen terugvallen. Ruim driekwart van de werkenden steunt dit idee. De politiek laat het afweten, vindt vakbond CNV, want een wetsvoorstel voor vijf dagen wettelijk rouwverlof ligt al langere tijd stil in Den Haag.
Rouw kan leiden tot burn-out
CNV-onderzoek wijst uit dat 10% van de rouwende werknemers in een burn-out terechtkomt. Ruim een derde keerde te snel terug naar het werk, en 28% viel langdurig uit. Ook blijkt dat vier op de tien werkgevers te weinig ruimte bieden voor rouwverwerking. Een kwart van de rouwenden krijgt zelfs helemaal geen begrip van hun leidinggevende of collega’s.
Piet Fortuin noemt deze cijfers “alarmerend” en benadrukt het belang van goede begeleiding. Dat kan langdurige uitval voorkomen en mensen helpen om langzaam maar duurzaam weer terug te keren naar het werk.
Praktische hulp voor HR
Om werkgevers te ondersteunen, ontwikkelde CNV een speciale rouwhandreiking. Deze papieren gids bevat praktische tips over rouwverwerking, re-integratie en begeleiding.