Nederlanders moeten steeds vaker hun werk combineren met zorg voor hun naasten. In de nabije toekomst zijn er veel minder jonge Nederlanders, tegenover een sterk toenemende groep ouderen. Deze ontwikkeling biedt kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Vakbonden en werknemers gaan zich buigen over oplossingen.
De Sociaaleconomische raad (SER), het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en de overheid, gaat op verzoek van het kabinet advies geven over de toekomstige ontwikkelingen rondom werken en leven.
Omgaan met meer verantwoordelijkheden
We zijn het er in Nederland in grote lijnen over eens dat iedereen die kan werken, dat ook doet. En werknemers moeten flexibeler zijn, hun leven lang leren en langer doorwerken. Daarnaast moeten we zorgtaken voor naasten op ons nemen, vrijwilligerswerk doen en op allerlei manieren een actieve bijdrage te leveren aan de maatschappij.
Als gevolg van deze ontwikkelingen combineren burgers steeds vaker verantwoordelijkheden op verschillende domeinen en wordt het belangrijker dat mensen maximale mogelijkheden hebben om werk en (mantel)zorgtaken goed te kunnen combineren. Het kabinet heeft de SER advies gevraagd hoe die mogelijkheden zo optimaal mogelijk in te zetten.
Vergrijzing en ontgroening
Het kabinet vraagt de SER ook om te kijken naar ontwikkelingen in de toekomst. Ook voor de lange termijn rijzen namelijk vragen over de mogelijkheden om in de verschillende levensfasen verantwoordelijkheden met elkaar te combineren. Een van de vragen die het kabinet stelt is welke kansen en risico’s met betrekking tot de combinatie van arbeid en zorg samenhangen met de vergrijzing en ontgroening van de bevolking.
Ten slotte vraagt het kabinet aandacht voor de toerusting en facilitering van burgers en de ontwikkeling van jonge kinderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om vaardigheden die burgers nodig hebben om zelf de balans in hun leven te creëren en te behouden.