Sociaal overleg zoekt uitweg uit werkloosheid

Vanmiddag overlegt het kabinet met de vakbonden en werkgevers over de ‘sociale agenda’ voor de komende jaren. De werkloosheid loopt snel op, vooral in de bouw, dus de druk is groot. Maar een oplossing is niet eenvoudig.

FNV-voorzitter Ton Heerts stelt dat naast de arbeidsmarkt ook de pensioenen en de nullijn voor ambtenaren aan de orde moeten komen. Verder wil de FNV dat de arbeidsmarktpositie van ouderen én van jongeren op tafel komt. De werkgevers willen vooral de economie aanslingeren, zodat bedrijven weer kunnen investeren in menselijk kapitaal.

Eerst de bouw redden
Het kabinet moet van de werkgevers snel maatregelen nemen om de bouwsector uit het slop te trekken. ‘Er is een acuut probleem, dat snel moet worden aangepakt’, stelt Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversverenging VNO-NCW. ‘Steeds meer personeel wordt ontslagen en steeds vaker gaan bedrijven in de bouw failliet. Elke dag worden er 50 mensen in de bouw ontslagen. Dat kan niet zo langer doorgaan. Het kabinet moet iets doen’, aldus Wientjes.

Ook Ton Heerts wijst op de snel oplopende werkloosheid in de bouwsector, waar tientallen ontslagen per dag vallen. Samen met de werkgevers wil hij voorstellen doen om de bouw vlot te trekken, bijvoorbeeld door maatregelen rondom hypotheken te versoepelen. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat banken mensen met een flexibel contract geen hypotheek geven, terwijl steeds meer mensen in flexibele arbeidsconstructies worden gedwongen.

Geen theekransje
Het wordt moeilijk om snel een oplossing te bereiken, stelt Heerts: ‘Het wordt beslist ook geen theekransje, maar we voelen wel een verantwoordelijkheid om in overleg te gaan. Niet praten, lost in ieder geval niets op’. Heerts verwacht open en reëel overleg, want het kabinet heeft eerder aangegeven dat het Regeerakkoord niet in beton is gegoten. De FNV-voorzitter ziet daarom, samen met de werkgevers, kansen om maatregelen aan te passen.

De voorzitter van FNV in beweging wil het uiterste doen om tot oplossingen te komen, maar de vakbeweging blijft ook actie voeren waar dat nodig is, tegen het kabinet of de werkgevers. Bijvoorbeeld bij de thuiszorg ‘waar mensen geen normaal salaris meer kunnen verdienen. Of tegen de kabinetsplannen voor de WW’.

Weer werknemersbijdrage WW
Een groot pijnpunt in de kabinetsplannen, is de forse versobering van de WW-uitkeringen. Vakbond CNV wil in het sociaal overleg daarom de suggestie doen om werknemers weer een premie te laten betalen voor de WW. Dat gebeurde in het verleden al, maar sinds enige jaren staat de premieheffing voor werknemers op nul.

Maar inmiddels zijn de WW-kassen leeg en de vakbond wil niet dat de overheid gaat korten op de WW. Volgens vicevoorzitter van het CNV Piet Fortuin is het van belang dat de WW in stand blijft. ‘De wet moet blijven zoals hij is. Korten, zoals de regering voorstelt, is ronduit asociaal’, stelt hij. Het is voor CNV wel bespreekbaar om opnieuw naar de financiering van de WW te kijken. ‘Een werknemerspremie is bijvoorbeeld een optie’.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?