Sollicitant wil manager spreken, niet de recruiter

In het sollicitatiegesprek spreekt 90% van de kandidaten het liefst met hun toekomstige leidinggevende. Met 43% komt de aanstaande collega op de tweede plaats als favoriete gesprekspartner. Sollicitanten hebben het minst behoefte aan een sollicitatiegesprek met een recruiter of intercedent. Dat schrijft website Wervingswereld op basis van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Uit de onderstaande tabel uit Wervingswereld blijkt hoe groot het verschil is in populariteit tussen de toekomstige manager of collega als gesprekspartner aan de ene kant en de recruiter of intercedent aan de andere kant. Wanneer ik een sollicitatiegesprek heb, heb ik dat het liefst met…   Totaal NBB Totaal HBO/WO Mijn toekomstige manager/ leidinggevende 90% 92% Een toekomstige collega 43% 50% Een P&O-medewerker 20% 19% Een werving en selectie consulent 7% 7% Een intercedent 4% 3% Een recruiter 2% 2% De cijfers spreken duidelijke taal. Uit het onderzoek 'Recruitmentkengetallen 2007' is echter gebleken dat in 54% van de organisaties de lijnmanager geen rol speelt bij het voeren van sollicitatiegesprekken, aldus Wervingswereld. Uit hetzelfde kengetallen-onderzoek is naar voren gekomen dat hoe groter de rol van managers is in recruitment, des te hoger het percentage aangenomen werknemers dat slaagt in de nieuwe functie. En nu we ook nog weten dat de sollicitant de leidinggevende als gesprekspartner het meest waardeert, is de vraag 'waar wachten werkgevers eigenlijk op?'. Waarom worden lijnmanagers zo weinig ingeschakeld bij sollicitatiegesprekken? Hebben lijnmanagers er geen zin in? Of vertrouwen we hen deze gesprekken niet toe? Lees ook: Betere werving met managers

In het sollicitatiegesprek spreekt 90% van de kandidaten het liefst met hun toekomstige leidinggevende. Met 43% komt de aanstaande collega op de tweede plaats als favoriete gesprekspartner. Sollicitanten hebben het minst behoefte aan een sollicitatiegesprek met een recruiter of intercedent. Dat schrijft website Wervingswereld op basis van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO).

Uit de onderstaande tabel uit Wervingswereld blijkt hoe groot het verschil is in populariteit tussen de toekomstige manager of collega als gesprekspartner aan de ene kant en de recruiter of intercedent aan de andere kant.








































Wanneer ik een sollicitatiegesprek heb, heb ik dat
het liefst met…
 
Totaal NBB

Totaal HBO/WO

Mijn toekomstige manager/ leidinggevende
90%

92%

Een toekomstige collega
43%

50%

Een P&O-medewerker
20%

19%

Een werving en selectie consulent
7%

7%

Een intercedent
4%

3%

Een recruiter
2%

2%

De cijfers spreken duidelijke taal.
Uit het onderzoek 'Recruitmentkengetallen 2007' is echter gebleken dat in 54% van de organisaties de lijnmanager geen rol speelt bij het voeren van sollicitatiegesprekken, aldus Wervingswereld.

Uit hetzelfde kengetallen-onderzoek is naar voren gekomen dat hoe groter de rol van managers is in recruitment, des te hoger het percentage aangenomen werknemers dat slaagt in de nieuwe functie. En nu we ook nog weten dat de sollicitant de leidinggevende als gesprekspartner het meest waardeert, is de vraag 'waar wachten werkgevers eigenlijk op?'.

Waarom worden lijnmanagers zo weinig ingeschakeld bij sollicitatiegesprekken? Hebben lijnmanagers er geen zin in? Of vertrouwen we hen deze gesprekken niet toe?

Lees ook:
Betere werving met managers

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?