Sterkste vergrijzing bij onderwijs en overheid
Man op basisschool wordt een uitzondering.
De gemiddelde leeftijd van werkenden in het onderwijs was in 2007 ruim 43 jaar. Daarmee is het onderwijs de meest vergrijsde bedrijfstak in Nederland. Vooral mannen zijn er relatief oud. In het basisonderwijs zal de vergrijzing onder mannen leiden tot een steeds groter aandeel vrouwen in de klas.
In 2007 werkten ongeveer een half miljoen mensen in het onderwijs. Zij waren gemiddeld 43,4 jaar oud. De overheid volgde met een gemiddelde leeftijd van 42,1 jaar. Dat is ouder dan de gemiddelde leeftijd van alle werknemers, die 39,8 jaar is.
Verdere feminisering
Door de instroom van vrouwen wordt de gemiddelde leeftijd in het onderwijs nog wat gedrukt. Vooral de mannen in het onderwijs zijn van gevorderde leeftijd. Zo valt 61 procent van de mannen in het onderwijs in de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar, tegenover 46 procent van de vrouwen.
Een kwart van de mannen in het onderwijs is ouder dan 55 jaar en gaat de komende jaren met pensioen. Het onderwijs wordt daarmee een echt vrouwenvak. In 2007 was driekwart van de leerkrachten in het onderwijs al een vrouw. Omdat veel mannen de komende tijd met pensioen gaan, zal de feminisering van het onderwijs nog verder toenemen, stelt het CBS.
Jongste werknemers
Niet alle sectoren vergrijzen even snel, zo blijkt uit de CBS-gegevens. De jongste werknemers zijn te vinden in de horeca, waar de gemiddelde leeftijd ruim onder 35 ligt. Ook in de handel, de (zakelijke) dienstverlening, de bouw en de financiële sector zijn werknemers relatief jong met een gemiddelde leeftijd onder de 40 jaar.