Telegraaf valt diversiteitsbeleid aan

Dit weekend heeft de Telegraaf de aanval geopend op het diversiteitsbeleid van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. De directe aanleiding hiervoor is de benoeming van een nieuwe korpschef in Zuid-Holland. De minister weigert vooralsnog de voorgedragen kandidaat te benoemen, omdat de politie de ambitieuze diversiteits-doelstellingen niet dreigt te halen. Sinds de benoeming van een nieuwe hoofdredacteur voert De Telegraaf steeds vaker actie tegen zaken die de krant niet bevallen. Zaterdag was het diversiteitsbeleid van minister Guusje ter Horst aan de beurt. De krant opende de voorpagina met 'Blanke politiebaas taboe'. Geen feestje Wat is er aan de hand? De minister weigert vooralsnog de kandidaat te benoemen die de politie in Zuid-Holland voor de vacature van korpschef heeft voorgedragen. De politie had zelfs al de Dordrechtse schouwburg afgehuurd om met een feestje de nieuwe korpschef Teun Visscher te verwelkomen. Nog geen feestje dus in Zuid-Holland. Hoe vervelend ook, de politie heeft dit aan zichzelf te wijten. Want de benoeming van een korpschef is een zaak van het kabinet, van de minister van Binnenlandse Zaken. En de minister wil (nog?) niet tot benoeming van Visscher overgaan. "De korpsbeheerders hebben met de minister afgesproken dat vijftig procent van de politietop vrouw of allochtoon wordt. Als nu een blanke mannelijke korpschef wordt benoemd, kan de volgende geen blanke man zijn", citeert de Telegraaf een woordvoerder van de minister. Overigens blijkt de kop boven het artikel niet helemaal te kloppen. Want in het diversiteitsbeleid van Ter Horst gaat het niet alleen om een betere positie van allochtonen, maar ook om meer benoemingen van vrouwen in topfuncties. Meer dan 1300 reacties Inmiddels hebben meer dan 1300 mensen gereageerd op de Telegraaf-site. Het overgrote merendeel van hen kan zich niet vinden in het diversiteitsbeleid. De krant vat vandaag nog eens de negatieve reacties samen: 'Man, vrouw, bruin, geel: maakt niet uit'. En het CDA heeft al kamervragen gesteld over de kwestie. Kwaliteit voorop Onder de commotie blijft de minister rustig. "Als je je niet verzet tegen het automatisme dat witte mannen in de top worden benoemd, krijg je nooit een meer diverse politie", aldus Ter Horst vanmiddag in het TV-programma Buitenhof. Overigens blijft ook voor haar "kwaliteit voorop staan" bij benoemingen. Ze is dan ook niet van plan om de kwaliteitseisen te verlagen waaraan de politiemensen moeten voldoen. Opvallend is overigens dat we het populistische kamerlid Geert Wilders nog niet hebben gehoord over de omstreden benoeming. Daar zal waarschijnlijk snel verandering in komen. Lees ook: Witte mannen verdienen extra aandacht

Telegraaf opent aanval op diversiteitsbeleidDit weekend heeft de Telegraaf de aanval geopend op het diversiteitsbeleid van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

De directe aanleiding hiervoor is de benoeming van een nieuwe korpschef in Zuid-Holland. De minister weigert vooralsnog de voorgedragen kandidaat te benoemen, omdat de politie de ambitieuze diversiteits-doelstellingen niet dreigt te halen.

Sinds de benoeming van een nieuwe hoofdredacteur voert De Telegraaf steeds vaker actie tegen zaken die de krant niet bevallen. Zaterdag was het diversiteitsbeleid van minister Guusje ter Horst aan de beurt. De krant opende de voorpagina met 'Blanke politiebaas taboe'.

Geen feestje
Wat is er aan de hand? De minister weigert vooralsnog de kandidaat te benoemen die de politie in Zuid-Holland voor de vacature van korpschef heeft voorgedragen. De politie had zelfs al de Dordrechtse schouwburg afgehuurd om met een feestje de nieuwe korpschef Teun Visscher te verwelkomen.

Nog geen feestje dus in Zuid-Holland. Hoe vervelend ook, de politie heeft dit aan zichzelf te wijten. Want de benoeming van een korpschef is een zaak van het kabinet, van de minister van Binnenlandse Zaken.
En de minister wil (nog?) niet tot benoeming van Visscher overgaan. "De korpsbeheerders hebben met de minister afgesproken dat vijftig procent van de politietop vrouw of allochtoon wordt. Als nu een blanke mannelijke korpschef wordt benoemd, kan de volgende geen blanke man zijn", citeert de Telegraaf een woordvoerder van de minister.

Overigens blijkt de kop boven het artikel niet helemaal te kloppen. Want in het diversiteitsbeleid van Ter Horst gaat het niet alleen om een betere positie van allochtonen, maar ook om meer benoemingen van vrouwen in topfuncties.

Meer dan 1300 reacties
Inmiddels hebben meer dan 1300 mensen gereageerd op de Telegraaf-site. Het overgrote merendeel van hen kan zich niet vinden in het diversiteitsbeleid. De krant vat vandaag nog eens de negatieve reacties samen: 'Man, vrouw, bruin, geel: maakt niet uit'.
En het CDA heeft al kamervragen gesteld over de kwestie.

Kwaliteit voorop
Onder de commotie blijft de minister rustig. "Als je je niet verzet tegen het automatisme dat witte mannen in de top worden benoemd, krijg je nooit een meer diverse politie", aldus Ter Horst vanmiddag in het TV-programma Buitenhof.
Overigens blijft ook voor haar "kwaliteit voorop staan" bij benoemingen. Ze is dan ook niet van plan om de kwaliteitseisen te verlagen waaraan de politiemensen moeten voldoen.

Opvallend is overigens dat we het populistische kamerlid Geert Wilders nog niet hebben gehoord over de omstreden benoeming. Daar zal waarschijnlijk snel verandering in komen.

Lees ook:
Witte mannen verdienen extra aandacht

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?