Calamiteitenregeling: richtlijnen voor werken bij hitte en vorst

Zodra het erg warm is in ons land, of erg koud, krijgt de HR-afdeling de vraag of het nog wel verantwoord is om door te werken. Concrete regels zijn er niet, hoewel er door de hetere zomers wel meer over de noodzaak wordt nagedacht.

Zodra het erg warm is in ons land, of erg koud, krijgt HR de vraag of het nog wel verantwoord is om door te werken. Opvallend genoeg, is er in de Arbowet hierover niet direct iets geregeld. Daarvoor moeten we zoeken in het Arbeidsomstandighedenbesluit, hoofdstuk 6 over Fysische factoren. Hieronder is weergegeven wat daar in grote lijnen is vastgelegd.  

HOOFDLIJNEN ARBOBESLUIT OVER DE TEMPERATUUR OP HET WERK

6.1: Temperatuur
De temperatuur op de arbeidsplaats mag geen schade toebrengen aan de gezondheid van werknemers. Daarbij moet wel in acht worden genomen of er sprake is van (zware) fysieke arbeid of van lichter (bijvoobeeld) zittend werk.

Als de temperatuur teveel oploopt en gezondheidsschade dreigt, moet de werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken. Als die geen voldoende verkoeling bieden, moet de arbeidsduur worden verkort of moet het werk worden afgewisseld tussen warmere en koelere ruimtes.

6.2 Luchtverversing
De werkgever moet zorgen dat een goed werkende luchtverversingsinstallatie paraat is die zorgt voor schone, frisse lucht. Maar hier is niets geregeld over de temperatuur van de frisse lucht.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.