Thuiswerken is een belangrijke arbeidsvoorwaarde geworden waarmee werkgevers talent kunnen binden. Maar bijna de helft van de Nederlandse werknemers voelt zich onder druk gezet om vaker naar kantoor te komen dan ze eigenlijk willen. Vooral jongeren voelen die druk van hun bazen sterk. Ondertussen zoeken werknemers daarom naar vacatures waarbij hybride werken wél mogelijk is.
Dit blijkt uit recent onderzoek van LinkedIn onder 1.000 Nederlandse professionals. Zij klagen dat hun werk-privébalans verslechtert door de vraag om vaker op kantoor te zijn. Dat geldt zeker voor werknemers met jonge kinderen.
Verstoorde balans en wantrouwen bij thuiswerken
Van de jongere generaties tussen de 18 en 42 jaar, zegt 59% dat ze vaker naar kantoor worden gestuurd dan ze prettig vinden. Eén op de drie werknemers heeft bovendien het gevoel dat hun leidinggevende hen niet vertrouwt om thuis productief te werken. Bij jongere medewerkers stijgt dit zelfs naar 39%.
Het verplichte kantoorwerk heeft ook invloed op de werk-privébalans. 37% van de respondenten ervaart dat hun balans verslechtert doordat ze vaker op kantoor moeten zijn. Voor millennials (27-42 jaar), die vaak jonge kinderen hebben, loopt dit percentage op tot 43%. Daarnaast noemt 41% de reistijd als belangrijke bron van stress en vermoeidheid. En bijna drie op de tien werknemers geven aan dat ze door de drukke kantooromgeving moeite hebben om daar nog productief te zijn.
Kansen en promotie als lokmiddel
Slechts een derde (35%) van de werknemers ziet voordelen in vaker op kantoor zijn: zij denken dat dit hun kansen op promotie of salarisverhoging vergroot. Voor de jongste groep werkenden, Generatie Z (18-26 jaar), geldt dat zelfs voor 45%.
De spanning tussen wat werknemers willen en wat werkgevers aanbieden wordt ook zichtbaar in de cijfers van het LinkedIn-platform. In januari 2025 lag het aantal sollicitaties op banen waar hybride kan worden gewerkt maar liefst 5,8 keer hoger dan bij andere vacatures. De wens om flexibel te blijven werken is dus groot, maar het aanbod blijft er wel bij achter.
Werkgevers: maak kantoorwerken betekenisvol
In plaats van verplicht terug te keren naar kantoor, draait de toekomst van werk om het creëren van een werkomgeving die de moeite waard is. Niet het aantal dagen op kantoor moet centraal staan, maar de waarde van die dagen. Werkgevers die samenwerking, innovatie en verbinding stimuleren – en daarbij goed luisteren naar de behoeften van hun medewerkers – hebben een grotere kans om toptalent aan zich te binden.
Uitdaging |
Mogelijke oplossingen |
Druk om op kantoor te zijn |
Bied keuzevrijheid binnen duidelijke kaders voor hybride werken. |
Wantrouwen over thuiswerken |
Geef duidelijke doelen en stuur op output in plaats van aanwezigheid. |
Verstoorde werk-privébalans |
Stem werktijden en locatie af op levensfase en thuissituatie. |
Mismatch remote werk |
Breid het aantal remote of hybride functies uit waar mogelijk. |