Tien argumenten om een allochtoon aan te nemen

Nadelen zijn bekend, voordelen nauwelijks meegewogen.

Allochtone kandidaten zijn bij sollicitaties in het nadeel. Werkgevers zien nauwelijks de voordelen die allochtone werknemers kunnen bieden. De nadelen, aan de andere kant, kunnen ze meestal eenvoudig uit hun mouw schudden.

Daarom legt Personeelsnet hier nu eens tien argumenten op tafel om bij de volgende sollicitatie wèl in het voordeel van de allochtone kandidaat te beslissen.

Tien argumenten om een allochtoon aan te nemen

1. Allochtonen zijn doorzetters
Stel, u kunt kiezen uit twee kandidaten met gelijke kwalificaties. Maar wie wordt het? Wellicht helpt het dan om ook eens naar de achtergrond van de kandidaat te kijken. Een allochtone kandidaat die het HBO met succes heeft afgerond, zou wel eens een grotere doorzetter kunnen zijn.

Op weg naar een hogere opleiding moeten allochtonen meer horden nemen dan hun autochtone medestudenten. Zoals een langere aanloop (van VMBO, MBO naar HBO, bijvoorbeeld). Of doorleren in een omgeving met veel broertjes en zusjes, zonder Nederlandse boeken, krant of internet in huis.

2. Ze komen uit een avontuurlijk gezin
Van veel allochtonen komen de vader en moeder nog uit een ver land zonder al te veel kansen. Zij kozen ervoor om de boel bij elkaar te rapen en opnieuw te beginnen in een vreemde omgeving, met een ongewisse toekomst. Een avontuurlijke instelling, die natuurlijk niet alleen maar geluk heeft gebracht.

Veel allochtonen van de tweede generatie hebben van de nood een deugd gemaakt en zijn eigen bedrijfjes begonnen. Die avontuurlijke instelling, hebben zij weer aan hun kinderen doorgegeven. Die instelling zit dus mogelijk ook in uw sollicitant.

3. Meer culturen
Allochtone kandidaten hebben beter zicht op culturele verschillen en kunnen die op een natuurlijke wijze hanteren. Veel allochtonen hebben geleerd zich aan te passen in verschillende situaties, leren de taal en gewoonten en integreren die in het dagelijkse leven. Vaak spreken zij een tweede taal die we hier niet machtig zijn. Misschien wel de taal van sommige klanten of een land waarnaar u wilt exporteren?

4. Geen ‘rotjochies’
De mensen die bij u een serieuze sollicitatiebrief aanbieden, zijn geen rotjochies. Allereerst blijken allochtone vrouwen uitermate succesvol op hogescholen en universiteiten. Verder zijn de mannen die bij u op gesprek komen, niet bezig met het uithalen van rottigheid. Die jongens zijn er natuurlijk wel, van welke afkomst dan ook, maar hebben over het algemeen geen zin in een baan bij uw bedrijf.

5. Meer omzet
Allochtone klanten worden graag geholpen door mensen uit hun eigen cultuur. Ze besteden hun geld daar, waar ze herkenning en begrip vinden. Het kan dus lonen om allochtone werknemers in dienst te nemen, puur uit eigen belang. Dat heeft de HEMA goed begrepen, bijvoorbeeld. Maar ook Siemens, de Rabobank, bijna alle gemeenten en ga zo maar door.

Een slagersbedrijf in Rotterdam speelde goed in op de wensen van klanten uit andere landen. Het nam personeel van meerdere nationaliteiten in dienst en heeft zijn klanten en omzet alleen maar zien stijgen.

6. Niet zielig of anders
Heel veel allochtonen zijn niet erg te porren voor voorkeursbeleid. Ze willen liever geen aparte gebedsruimte (als u maar niet moeilijk doet over een kleine bidpauze). Ze voelen zich Nederlands en vragen geen aparte behandeling. Opvallend is ook dat de meerderheid van de allochtonen zich niet gediscrimineerd voelt op de arbeidsmarkt.

Dat blijkt allemaal uit onderzoek van Intelligence Group. Allochtonen blijken heel ‘gewoon’ te zijn. Ze lezen het liefst de Telegraaf, de Spits en de Metro. Favoriete TV-zenders zijn RTL4 en SBS6. Hoe meer Nederlands kun je nog worden?

7. Klanten willen het
Maatschappelijk bewust ondernemen, daar letten steeds meer klanten op. Ze verwachten niet alleen dat u werk maakt van het milieu en de leefomgeving, maar ook dat u een steentje bijdraagt aan de maatschappij. Daar kan ook bijhoren dat u met een divers personeelsbestand werkt. Veel klanten vinden u een goede werkgever als u ook allochtonen in dienst heeft. Daarvoor belonen ze u graag met hun klandizie.

8. Frisse blik
Mensen met een andere achtergrond kijken met een frisse blik naar uw producten, diensten en processen. Daar kunt u mooi uw voordeel mee doen. Wie weet, kunt u met wat kleine aanpassingen heel nieuwe markten aanboren.

9. Krapte op de arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt vergrijst, terwijl veel werkgevers graag gemotiveerde jongeren in hun personeelsbestand willen opnemen. Dat komt goed uit, want de goed opgeleide allochtone jongere rukt op. Van de afgestudeerde MBO-ers is straks al 40 procent allochtoon. Als u geluk hebt, wil één van hen misschien wel een baan bij uw bedrijf aannemen.

10. Omdat je iemand soms ook eens een kans moet gunnen
Als een kandidaat totaal ongeschikt is, gaat u die natuurlijk niet in dienst nemen. Maar er zijn ook twijfelgevallen. Laat die twijfel dan eens de kant opslaan waarbij u iemand de mogelijkheid geeft om zich te bewijzen.

Soms worden aan allochtonen eisen gesteld die niet altijd gelden voor hun collega’s. Zo is correct Nederlands natuurlijk erg belangrijk, maar niet in alle functies. Bovendien, hoeveel ‘Nederlandse’ werknemers zijn er nou echte taalwonders?

Sommige allochtonen blijken verbaal weer erg goed, of zijn bijzonder handig in onderhandelen. Dan is het toch minder belangrijk dat het Nederlands nog moet worden bijgespijkerd? Want soms moet je mensen ook gewoon eens een kans gunnen, om zich te kunnen bewijzen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?