Tien procent erbij dankzij Europa
EU heeft ook Nederlander meer welvaart gebracht.
De Europese Unie heeft de lidstaten meer welvaart gebracht. Dankzij de Europese integratie verdienen de inwoners van Europa gemiddeld 10 procent meer. Maar het wordt lastiger om die welvaartsgroei vol te houden. Dat blijkt uit een gezamenlijke publicatie van het
Sociaal en Cultureel Planbureau en het
Centraal Planbureau over 50 jaar marktintegratie in Europa.
De extra welvaart komt doordat de lidstaten allerlei belemmeringen hebben weggenomen om zaken met elkaar te doen. Er is vrij verkeer van goederen en diensten gekomen, onder meer door de afschaffing van de invoertarieven in de jaren zestig. Verder is het makkelijker om te investeren in een Europees bedrijf en is het eenvoudiger om een bedrijf in een andere lidstaat te vestigen.
Inwoners van de EU kunnen vrij reizen, terwijl de jarenlange wisselkoersen stabiel zijn gebleven. In 2002 is als ‘kroon op dit werk’ in veel Europese landen de Euro ingevoerd. Dankzij deze maatregelingen verdienen Europeanen gemiddeld ongeveer 10% meer, dan zonder integratie het geval zou zijn geweest.
Nederland profiteert mee
Nederland heeft volop meegeprofiteerd van de economische voordelen van de EU, maar niet aantoonbaar meer dan andere EU-lidstaten. Verrassend, vinden de auteurs, omdat Nederland als open land meer baat heeft bij vrij verkeer.
Maar Nederland was al vòòr de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap een handelsland. Bovendien is in Nederland, meer dan in andere Europese landen, de dienstensector sterk gegroeid. Juist in deze sector is de handelsliberalisatie minder ver gevorderd.
Toch nog belemmeringen
Ondanks de integratie, zijn er toch nog veel belemmeringen. Vooral de hoeveelheid regels verschilt in de verschillende lidstaten, met name in de dienstensector. Dit belemmert de (onderlinge) buitenlandse investeringen.
Het verder verbeteren van de interne markt bij diensten, kapitaal en werknemers heeft maar beperkt effect. Dit komt doordat de grote stappen, zoals het afschaffen van de invoertarieven, al zijn gezet. Nieuwe stappen zetten, zal daarom veel lastiger gaan.
Nederlanders positief
Eind 2006 bleek een ruime meerderheid van de Nederlanders (72%) positief over het EU-lidmaatschap. Dat is ongeveer evenveel als vijf jaar geleden. Bijna tweederde vindt dat ons land voordeel heeft van het lidmaatschap. De steun voor verdere uitbreidingen is in diezelfde periode wel gedaald van 58% (eind 2001) naar 45% (eind 2006).
In de nieuwe lidstaten is gemiddeld 67% van de bevolking vóór verdere uitbreiding van de EU, in de oude lidstaten ligt dit gemiddelde op 45%.
De publicatie 'Marktplaats Europa' is verkrijgbaar bij de boekhandel, maar u kunt het 132 pagina’s dikke boek ook gratis downloaden op de site van het SCP. Zie voor meer informatie de link onder dit artikel.