Tips: Wanneer klikt het met een coach? De wetenschap geeft antwoord

Coaching is populairder dan ooit. Of het nu gaat om het uitstippelen van de volgende carrièrestap of het verbeteren van de balans tussen werk en privé, een coach kan daaraan bijdragen. De coach biedt niet alleen een luisterend oor en ondersteuning, maar daagt ook uit om nieuwe perspectieven te omarmen. Zo kan coaching helpen om persoonlijke en professionele doelen te bereiken. Maar hoe vind je een coach die bij je doelen past? Nieuw onderzoek geeft antwoord, waarbij vooral opvalt dat het effectiever is om een coach te zoeken die niet te veel lijkt op de coachee.

Onlangs gepubliceerde het gerenommeerde Journal of Occupational and Organizational Psychology Nederlands onderzoek, dat nieuw licht werpt op het recept voor effectieve coaching. De onderzoekers toonden aan dat een zorgvuldige match tussen coach en coachee essentieel is voor effectieve coaching.
De onderzoeker dr. Lara Solms werkt bij de afdeling arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam waar zij onderzoek doet naar de effecten en processen van coaching. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met collega’s van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Keuze van de coach: soort zoekt beter geen soort
De keuze van de coach is cruciaal. Geldt hier het principe van 'soort zoekt soort', of moet je juist op zoek gaan naar een coach die anders is dan jij? En hoe vind je een betrouwbare coach in een veld waar 'coach' geen beschermde titel is?

Onderzoeker Lara Solms en haar team hebben ontdekt dat coachees die de 'perfecte match' vinden met hun coach niet alleen meer tevreden zijn met hun coachrelatie, maar ook betere resultaten behalen. Opmerkelijk genoeg blijkt dat te veel gelijkenis tussen coach en cliënt de effectiviteit van de coaching op lange termijn kan ondermijnen, ook al schept dit op korte termijn een band. Dit heeft er mogelijk mee te maken dat de coachee niet alleen een klik wil ervaren, maar juist kan profiteren van een nieuw perspectief dat een coach kan bieden die minder op jou als coachee lijkt.

Coach moet aansluiten bij doelen en behoeften
Onderzoeker Lara Solms legt uit: “Ons onderzoek toont aan dat het niet zozeer gaat om de (on)gelijkenis, maar om het vinden van een coach die nauwkeurig aansluit bij iemands persoonlijke behoeften. Deze behoeften kunnen sterk variëren: de ene persoon zoekt een coach met ervaring in de gezondheidszorg, terwijl een ander de voorkeur geeft aan een specifieke aanpak of methode. Het is essentieel om je eigen wensen te begrijpen en daarop te focussen bij het kiezen van een coach.”

Geeske te Gussinklo, bestuurslid van beroepsorganisatie NOBCO/EMCC: “Wij vinden dit zeer belangwekkend onderzoek. We zijn blij met verder inzicht in de effectiviteit van coaching en verdere onderbouwing dat en hoe coaching werkt. Ook in onze manier van werken zullen we deze uitkomsten meenemen.”

Tips voor keuze van een coach

Toelichting

Begrijp je eigen behoeften

Identificeer welke specifieke vaardigheden of ondersteuning je nodig hebt voordat je een coach kiest.

Zoek diversiteit in perspectieven

Kies een coach die anders is dan jij om nieuwe perspectieven en inzichten te krijgen, in plaats van te veel gelijkenis te zoeken.

Controleer kwalificaties en ervaring

Zorg ervoor dat de coach de juiste certificeringen en ervaring heeft, bij voorkeur erkend door professionele organisaties zoals NOBCO/EMCC.

Vraag naar aanpak en methoden

Bespreek de methoden en technieken die de coach gebruikt en beoordeel of deze aansluiten bij jouw leerstijl en behoeften.

Lees referenties en beoordelingen

Vraag naar referenties van eerdere cliënten en lees beoordelingen om een beter beeld te krijgen van de effectiviteit en stijl van de coach.

Evaluatie en feedback

Zorg dat er een systematisch proces is voor evaluatie en feedback om de voortgang te meten en de effectiviteit van de coachingrelatie te waarborgen.


COACHING OP DE WERKVLOER: Organiseer het met deze Leidraad voor HR

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?