Topverdieners werken steeds meer samen met topverdieners

Topverdieners komen op de werkvloer steeds minder in contact met collega's die minder verdienen. Hierdoor raken zij steeds verder verwijderd van de realiteit van alledag, die mensen met lagere en middeninkomens wél ervaren. Deze inkomenssegregatie wordt deels veroorzaakt door de afname van handarbeid, maar ook door digitalisering en de outsourcing van uitvoerend werk. Ook in Nederland werken topverdieners steeds meer uitsluitend samen met andere topverdieners, wat op termijn gevolgen kan hebben voor de sociale cohesie op de werkvloer.

Dit blijkt uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd in 12 OESO-landen, waaronder Nederland.

Omringd door collega’s met een topsalaris
Het onderzoek toont aan dat inkomenssegregatie niet alleen in Nederland voorkomt, maar een wijdverspreid fenomeen is in veel ontwikkelde landen. Organisatiesocioloog Zoltán Lippényi van de Rijksuniversiteit Groningen, één van de co-auteurs van het onderzoek, beschrijft de ingrijpende veranderingen in de samenstelling van werkplekken de afgelopen decennia: "In 2006 werkte de top 10 procent van de best betaalde werknemers in Nederland op plekken waar ongeveer een kwart van hun collega’s een vergelijkbaar inkomen had. In 2020 was dit al gestegen tot bijna 30 procent." Hierdoor worden topverdieners steeds vaker omringd door anderen die net zoveel verdienen als zijzelf.

Ook de scheiding tussen topinkomens en lage- en middeninkomens neemt toe. In 2006 werkte de top 1 procent nog in bedrijven waar 40 procent van de collega's tot de middeninkomens behoorde. In 2020 was dit gedaald tot 35 procent.

Impact op sociale cohesie
Volgens de onderzoekers wordt deze trend aangewakkerd door drie belangrijke factoren: de afname van industriële banen, reorganisaties op de werkplek en de opkomst van digitalisering. Deze veranderingen hebben niet alleen impact op de arbeidsmarkt, maar kunnen ook bredere maatschappelijke gevolgen hebben.

Hoewel die gevolgen niet direct zichtbaar zullen zijn, kunnen ze op de lange termijn wel een grote invloed hebben. De onderzoekers waarschuwen dat de groeiende kloof op de werkvloer het gevoel van uitsluiting onder lager betaalde werknemers kan versterken, wat uiteindelijk de sociale cohesie ondermijnt en de ongelijkheid in kansen vergroot.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?