Trend: Bedrijven gaan in 2025 meer personeel aannemen

Ondernemers in Nederland verwachten in 2025 weer meer personeel aan te nemen en te investeren. Toch zijn de verwachtingen voor volgend jaar iets terughoudender dan in 2024. Het personeelstekort blijft de grootste belemmering voor verdere groei. Want doordat er niet genoeg mensen zijn, kunnen bedrijven niet altijd al hun klanten goed bedienen. Wat betekent dit voor HR?

Dat zijn conclusies uit de meest recente Conjunctuurenquête Nederland van het CBS.

Personeelstekorten blijven grootste probleem
Ondernemers geven aan dat personeelstekorten in Nederland sinds het derde kwartaal van 2021 de grootste problemen geven in de bedrijfsvoering.

Vooral sectoren als vervoer en opslag, autohandel en -reparatie, en zakelijke dienstverlening merken de impact: meer dan de helft van de ondernemers in deze sectoren geeft aan personeelstekorten als grootste probleem te ervaren. Het tekort maakt het moeilijk om aan de groeiende vraag te voldoen en zorgt voor druk op bestaande werknemers.

Verwachte toename personeelssterkte per sector
In 2025 verwachten ondernemers per saldo wel een toename van de personeelssterkte, maar minder uitgesproken dan vorig jaar. De sectoren zakelijke dienstverlening en informatie en communicatie zijn het meest positief over de personeelsontwikkeling. Ook de sectoren vervoer en opslag, industrie en de autohandel verwachten een lichte groei.

Daarentegen blijven sectoren als cultuur, sport en recreatie, verhuur en handel van onroerend goed en detailhandel voorzichtig in hun voorspellingen. En in de delfstoffenwinning verwachten ondernemers juist een afname van het personeelsbestand, met een negatief saldo van 7,6%, het enige negatieve groeipercentage in de lijst.

Ondernemersvertrouwen blijft relatief stabiel
Het ondernemersvertrouwen is al enige tijd licht negatief en schommelt rond de -3,1, vergelijkbaar met het voorgaande kwartaal. Dit negatieve vertrouwen is vooral merkbaar in de horeca, waar het vertrouwen sinds juli het sterkst is gedaald. In de zakelijke dienstverlening en de detailhandel verbeterde het vertrouwen echter licht.

Voor 2025 verwachten acht bedrijfstakken meer te investeren dan in 2024, met de vastgoedsector, delfstoffenwinning en vervoer en opslag als de meest optimistische sectoren. In de cultuur, sport en recreatie en de detailhandel daarentegen, is het beeld minder positief. Deze sectoren verwachten een daling in investeringen. Ondanks de terughoudendheid in het ondernemersvertrouwen, verwachten bedrijven volgend jaar meer personeelsgroei en investeringen.

Wat betekent dit voor HR en werkgevers?

Strategische werving en behoud van personeel: Met het aanhoudende personeelstekort is het belangrijk om in te zetten op retentie. Zorg dat werknemers zich gewaardeerd voelen en investeer in hun ontwikkeling.

Flexibiliteit in personeelsbeleid: Sectoren met minder verwachte groei, zoals de detailhandel en horeca, kunnen baat hebben bij flexibele personeelsplanning en het aanbieden van variabele uren voor extra capaciteit wanneer nodig.

Investeer in bedrijfscultuur en welzijn: Ondernemers die investeren in een aantrekkelijke werkomgeving en goede secundaire voorwaarden kunnen zich beter onderscheiden in een krappe arbeidsmarkt.

Efficiëntie en technologie: Met personeelstekorten kan automatisering helpen de werkdruk te verlichten en processen te optimaliseren, zeker in sectoren die minder makkelijk personeel aantrekken.


Klik hier en blijf op de hoogte van HR-veranderingen met onze gratis nieuwsbrief!

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?