Troonrede 2008: wie kan, moet meedoen

De belangrijkste punten voor P&O-ers.

Nederland staat er best goed voor en moet vertrouwen houden in de toekomst. Dat is de boodschap die Koningin Beatrix gaf in de troonrede. Hoewel de begroting voor het komende jaar al was uitgelekt, was de troonrede nog helemaal vers. Personeelnet luisterde mee en haalde de belangrijkste punten voor P&O-ers uit de troonrede van 2008.

Duurzame economische groei is niet vanzelfsprekend. Het kabinet wil daarom dat iedereen helpt om Nederland sterker te maken: zowel burgers, werknemers, werkgevers als maatschappelijke organisaties. Ons land moet vertrouwen houden in zichzelf en de blik op de toekomst richten.

Het kabinet onderkent de gevaren die op de loer liggen. Zo neemt de vraag naar voedsel en energie toe, waardoor de prijzen stijgen. Bovendien vertraagt de groei ook door de crisis op de financiële markten en is de inflatie relatief hoog.

Economische ontwikkeling
Toch staat de Nederlandse economie er volgens het kabinet relatief goed voor: de werkloosheid is nog steeds laag en sinds het jaar 2000 is de koopkracht met 12 procent gestegen. Ook is het pensioenstelsel solide, net als de overige sociale voorzieningen.

Wel moet Nederland de fundamenten van de economie verstevigen. Dat kan door verbetering van de concurrentiepositie, beperking van de inflatie en vergroting van de arbeidsparticipatie. De BTW wordt daarom niet verhoogd. Dit maakt een verantwoorde loonkostenontwikkeling en verlaging van de werknemerspremies mogelijk. De lasten voor burgers en bedrijven worden daardoor lager.

Het kabinet wil een overschot op de begroting aanhouden, waardoor de zorgkosten en de AOW ook in de toekomst betaald kunnen worden. Wel moeten daar ook meer mensen voor aan het werk. Wie kan, moet meedoen, vindt het kabinet.

Maatregelen arbeidsparticipatie
De arbeidsparticipatie moet omhoog, want er zijn personeelstekorten in de zorg, het onderwijs en andere sectoren. Het kabinet neemt daar verschillende maatregelen voor. Zo blijft de kinderopvang betaalbaar, wordt werken met een uitkering aantrekkelijker en krijgen werkgevers subsidie als ze een langdurig werkloze in dienst nemen.

Verder krijgen jongeren tot 27 jaar een werk-leeraanbod als ze om een uitkering komen vragen. Ook gehandicapte jongeren worden eerder naar werk begeleid.

Werknemers krijgen een bonus als na hun 62ste blijven werken, terwijl deeltijdwerk meer gaat lonen voor wie extra uren gaat werken. Hoogopgeleide buitenlandse werknemers kunnen voortaan makkelijker in ons land aan de slag.

Meer ondernemerschap
Er komt meer ruimte voor ondernemerschap. Zo gaat de vennootschapsbelasting in de eerste schijf omlaag.

Ook worden regels geschrapt, waarvan de afschaffing van de eerstedagsmelding een eerste voorbeeld is. Hierdoor gaan de administratieve lasten voor bedrijven omlaag.

Aandacht voor overheidspersoneel
Op diverse momenten benadrukte de Koningin de omstandigheden van overheidspersoneel. Zo wordt er strenger opgetreden tegen mensen die overheidsdienaren als agenten of ambulancepersoneel bedreigen.

Ook was er aandacht voor de positie van leraren. ‘Onderwijs is zo goed als de leraar voor de klas’, zei de Koningin. Daarom krijgen leraren een betere beloning en meer mogelijkheden voor scholing.

Vrede en veiligheid vragen voortdurend aandacht, zei de Koningin. Nederland stuurt soldaten uit naar verre landen, zoals Afghanistan. Ons staatshoofd memoreerde de soldaten die vielen, en hun nabestaanden. Mensen die namens ons land worden uitgezonden verdienen ‘niet aflatende waardering voor de zware taak die zij daar vervullen’, sprak Koning Beatrix.

© Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren zonder bron- en linkvermelding.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?