Als werkgever van de ene partner niet betaalt, wil de ander ook niet.
Ruim tweederde van de werknemers ontvangt van hun werkgever een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Dit komt overeen met de verwachting die het kabinet had bij de invoering van de Wet kinderopvang. Dit betekent dat de wet wordt uitgevoerd binnen de aangegeven financiële grenzen.
Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit laten weten in antwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Gerkens (SP), Tonkens (GL) en Kaya (D66). De minister baseert zich op de aanvragen voor compensatie zoals die bij de Belastingdienst zijn binnengekomen.
Volgens de bewindsman is er geen sprake van een teruglopende werkgeversbijdrage. Wel is het zo dat werkgevers minder bereid zijn om extra bij te dragen als de werkgever van de partner niet (voldoende) bijdraagt. Van beide werkgevers wordt verwacht dat zij elk een zesde deel van de kosten voor kinderopvang dragen. Als een werkgever niet bijdraagt kan een beroep gedaan worden op de compensatieregeling voor ontbrekende werkgeversbijdrage. Deze regeling compenseert ouders gedeeltelijk (en meestal tijdelijk) voor het feit dat hun werkgever geen bijdrage levert.
Per juli 2005 laat de minister onderzoeken welke afspraken over kinderopvang gemaakt zijn in de CAO’s en bedrijfsregelingen. In de meeste sectoren zijn dan de CAO-onderhandelingen afgesloten. De resultaten zullen in het najaar aan de Kamer worden gestuurd. Het kabinet streeft ernaar dat in 2008 90 procent van de werknemers een voldoende werkgeversbijdrage voor kinderopvang krijgt.
Bron: Ministerie van SZW