Vacatures als buffer voor ontslag vast personeel

Flexibele jongeren vangen eerste klappen crisis op.

Een jaar geleden zaten organisaties nog te springen om personeel, maar nu overheersen de zorgen om mensen aan de slag te houden. In de afgelopen decennia zijn organisaties, werknemers en arbeidscontracten flexibeler geworden, waardoor organisaties beter op de recessie kunnen inspelen.

Bedrijven hebben nu buffers en meer veerkracht om externe schokken op te vangen. Helaas zijn jonge werknemers wel als eerste de dupe van de recessie. Dat blijkt uit het Trendrapport Vraag naar arbeid 2008 van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA).

Geen ontslag maar vacatures schrappen
Beter dan in het verleden, lijkt de Nederlandse arbeidsmarkt in staat de plotselinge economische neergang het hoofd te bieden. Nu de werkgelegenheid sterk krimpt, zijn nogal wat organisaties in staat de teruglopende vraag naar hun diensten of producten in eerste instantie op te vangen door eerst bestaande vacatures te schrappen.

Als al die vacatures eerder wel hadden kunnen worden vervuld, had het aantal werkenden 1,3 procent hoger gelegen. De openstaande vacatures zijn nu een buffer op de arbeidsmarkt: voordat door de verminderde vraag ontslagen vallen, kan eerst de vacaturebuffer worden afgebouwd.

Flexibele werknemers eerst
Behalve vacatures, vormen ook overwerk en tijdelijke en flexibele werknemers een extra buffer voordat vast personeel wordt ontslagen.

Veelal gaat het bij die tijdelijke en flexibele werknemers om instromers of jongere werknemers die zich nog moeten waarmaken in het arbeidsproces. Vanuit dat perspectief lijkt het de OSA dan ook waarschijnlijk dat jongere werknemers meer dan anderen door de economische recessie worden getroffen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?