Het zegt de meeste internetgebruikers niks, zo bleek uit een onderzoek: Web 2.0. Cynici spreken wel van Hype 2.0. Simpele definities ben ik niet tegengekomen. Waar de meeste auteurs het over eens zijn, is dat het om een nieuwe generatie internet-sites en -toepassingen gaat waarbij de gebruikers vaak zelf aan het stuur zitten en waarbij het delen van informatie steeds makkelijker wordt. Het makkelijkst zijn deze nieuwe generatie sites te begrijpen via de populaire voorbeelden van toepassingen: - zelf makkelijk informatie en opinies publiceren via weblogs (o.a. Blogger) - samen met anderen informatie publiceren, bewerken en verbeteren (Wikipedia) - foto's aan de hele wereld laten zien (bijvoorbeeld via Flickr.com) - favoriete internetpagina's delen (Del.icio.us ) - vrienden/kennissen maken op basis van gemeenschappelijke interessen (Hyves, Orkut). Deze ontwikkeling is ook interessant voor P&O'ers. Zo heeft Elsevier Reed onlangs miljoenen geïnvesteerd in Jobster, een Amerikaanse, nieuwe generatie vacaturesite. Elsevier wil hiermee voorkomen dat het met het eigen Total Jobs-concept blijft steken in internet 1.0. Wat maakt Jobster dan zo typisch 2.0? Werknemers kunnen een eigen internetpagina maken, uiteraard met een foto, waarop ze kunnen vertellen over hun ervaringen met de bedrijven waar ze hebben gewerkt. Dit gebeurt aan de hand van vragen die de Jobster-redactie regelmatig bedenkt: wat zou je veranderen in jouw bedrijf, welke weblogs lezen werknemers binnen jouw bedrijf, wat is het leukste wat je hebt meegemaakt? Op deze manier krijgen potentiële werknemers informatie van insiders die vertellen hoe het is om bij dat specifieke bedrijf te werken.
Het zegt de meeste internetgebruikers niks, zo bleek uit een onderzoek: Web 2.0. Cynici spreken wel van Hype 2.0. Simpele definities ben ik niet tegengekomen.
Waar de meeste auteurs het over eens zijn, is dat het om een nieuwe generatie internet-sites en -toepassingen gaat waarbij de gebruikers vaak zelf aan het stuur zitten en waarbij het delen van informatie steeds makkelijker wordt.
Het makkelijkst zijn deze nieuwe generatie sites te begrijpen via de populaire voorbeelden van toepassingen:
- zelf makkelijk informatie en opinies publiceren via weblogs (o.a. Blogger)
- samen met anderen informatie publiceren, bewerken en verbeteren (Wikipedia)
- foto's aan de hele wereld laten zien (bijvoorbeeld via Flickr.com)
- favoriete internetpagina's delen (Del.icio.us )
- vrienden/kennissen maken op basis van gemeenschappelijke interessen (Hyves, Orkut).
Deze ontwikkeling is ook interessant voor P&O'ers. Zo heeft Elsevier Reed onlangs miljoenen geïnvesteerd in Jobster, een Amerikaanse, nieuwe generatie vacaturesite. Elsevier wil hiermee voorkomen dat het met het eigen Total Jobs-concept blijft steken in internet 1.0.
Wat maakt Jobster dan zo typisch 2.0? Werknemers kunnen een eigen internetpagina maken, uiteraard met een foto, waarop ze kunnen vertellen over hun ervaringen met de bedrijven waar ze hebben gewerkt. Dit gebeurt aan de hand van vragen die de Jobster-redactie regelmatig bedenkt: wat zou je veranderen in jouw bedrijf, welke weblogs lezen werknemers binnen jouw bedrijf, wat is het leukste wat je hebt meegemaakt?
Op deze manier krijgen potentiële werknemers informatie van insiders die vertellen hoe het is om bij dat specifieke bedrijf te werken.