Vakbonden eisen kortere werkweek en 3,5 tot 7% meer loon in 2025

De grootste vakbonden van Nederland, de FNV en het CNV, hebben hun looneisen en arbeidsvoorwaardenagenda’s voor 2025 bekendgemaakt. Dat doen ze traditiegetrouw voorafgaand aan Prinsjesdag. Beide bonden leggen de nadruk op verbetering van de koopkracht, meer zekerheid op de arbeidsmarkt en een betere balans tussen werk en privé. Ze willen de volledige werkweek significant inkorten, maar verschillen wel in hun benadering en prioriteiten.

Met de looneisen en arbeidsvoorwaardenagenda’s voor 2025 laten de FNV en CNV zien dat zij verschillende strategieën hanteren om de belangen van werknemers te behartigen. De komende cao-onderhandelingen zullen uitwijzen welke van deze eisen door werkgevers worden overgenomen en hoe de arbeidsmarkt zich in 2025 zal ontwikkelen. In een eerste reactie wijzen werkgevers deze cao-voorstellen ronduit af.

FNV: 7% loonsverhoging en een 4-daagse werkweek
De FNV heeft als grootste vakbond stevige eisen voor 2025: een loonsverhoging van 7% en een minimumloon van 16 euro per uur. Volgens Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter en cao-coördinator van de FNV, is deze loonsverhoging noodzakelijk om de achterblijvende koopkracht te herstellen en de scheefgroei in Nederland aan te pakken. "De winsten voor aandeelhouders zijn de afgelopen jaren veel harder gestegen dan de lonen, wat resulteert in toenemende ongelijkheid," aldus Boufangacha.

Naast de loonsverhoging zet de FNV in op een structurele aanpak van bestaanszekerheid. Dit houdt in dat de vakbond streeft naar meer vaste contracten, vooral in sectoren zoals de land- en tuinbouw en distributiecentra, waar veel werknemers in onzekerheid verkeren. Met de eis van 16 euro per uur voor minimumloon in alle cao’s, wil de FNV de bezuinigingen van het kabinet compenseren voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Ook een kortere werkweek staat hoog op de arbeidsvoorwaardenagenda: de FNV pleit voor een vierdaagse werkweek van 32 uur. Volgens de vakbond is dit een stap om het welzijn van werknemers te verbeteren en de balans tussen werk en privé te herstellen. Onderzoek toont volgens de FNV aan dat een kortere werkweek kan bijdragen aan een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim.

CNV: gematigde looneisen, maar nog kortere werkweek
Het CNV kiest voor een gematigder koers en eist een loonsverhoging tussen de 3,5 en 6%. Deze eisen sluiten aan bij de verwachte inflatie en de groei van de arbeidsproductiviteit. Voorzitter Piet Fortuin stelt dat de loonsverhogingen van de afgelopen twee jaar, die soms boven de 10% lagen, hard nodig waren vanwege de torenhoge inflatie, maar dat de loonvraag nu is aangepast aan de economische verwachtingen voor 2025.

Het CNV richt zich daarnaast op een stapsgewijze verkorting van de werkweek. De bond pleit voor een nog kortere werkweek van 30 uur, te realiseren door de arbeidsduur per week met 2 uur te verkorten. Uit onderzoek van het CNV blijkt dat 40% van de leden steeds meer taken naast het werk moeten combineren, zoals mantelzorg en de zorg voor kinderen. Een kortere werkweek is volgens de vakbond essentieel om werknemers meer lucht te geven en hen de ruimte te bieden om werk en privé beter te kunnen combineren.

Een ander belangrijk thema voor het CNV is de reiskostenvergoeding. Uit recent onderzoek blijkt dat tweederde van de werknemers geen fietsvergoeding ontvangt. Het CNV wil dat de onbelaste reiskostenvergoeding van 0,23 eurocent per kilometer ook gaat gelden voor fietsers, als onderdeel van hun streven naar een duurzame cao. Daarnaast wil de bond dat deze vergoeding voor zowel automobilisten als OV-gebruikers snel beschikbaar komt.

Overeenkomsten en verschillen tussen de inzet van de vakbonden
Beide vakbonden zetten sterk in op een betere werk-privébalans en meer zekerheid voor werknemers, maar de aanpak verschilt. Waar de FNV een forsere loonsverhoging en een vierdaagse werkweek wil afdwingen, kiest het CNV voor een gematigde loonsverhoging en een stapsgewijze verkorting van de werkweek.

De FNV richt zich daarnaast op de verhoging van het minimumloon naar 16 euro per uur, terwijl het CNV specifiek aandacht besteedt aan reiskostenvergoedingen en grotere arbeidsduurverkorting.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?