Een coalitie van de vakcentrales FNV, CNV, MHP en reizigersorganisatie Rover wil snel duidelijkheid van het demissionaire kabinet over het plan om de onbelaste reiskostenvergoeding af te schaffen.
Ondanks veel kritiek gaat de invoering van de ‘forensentaks’ gewoon door. De maatregel staat dan ook in het Belastingplan 2013. 'Doe dit niet', zegt de voltallige Nederlandse vakbeweging en reizigersorganisatie Rover. Zij noemen de maatregel ‘een ordinaire bezuiniging over de rug van werknemers’.
Meer geld kwijt aan reiskosten
Doordat de reiskostenvergoeding voortaan belast wordt, gaan de kosten voor woon-werkverkeer flink omhoog. Wie met het openbaar vervoer of met de auto naar het werk gaat, moet na 1 januari 2013 tussen de 600 en 1200 euro per jaar extra betalen aan reiskosten, rekent de coalitie voor.
Dat leidt er toe dat werknemers vanaf 1 januari volgend jaar ‘geld moeten toeleggen om naar hun werk te gaan’. Volgens FNV, CNV, MHP en Rover leidt tot grote onzekerheid bij miljoenen Nederlanders die reiskosten maken om op het werk te komen. Zij vragen het kabinet daarom nu om duidelijkheid.
Stoppen met werken
Het idee achter de bezuinigingsmaatregel is ook dat werknemers dichter bij hun werk gaan wonen. Maar banen zijn schaars en de woningmarkt zit op slot. En het groeiende aantal tweeverdieners maakt verhuizen ingewikkelder.
De vakbonden vrezen daarom dat de maatregel ertoe leidt dat één van de twee partners stopt met werken. Omdat ook de ov-reiziger wordt geraakt, is er ook al geen enkele bijdrage aan het bevorderen van duurzaam reizen, aldus Rover.