Vakbonden zijn tegen QR-code als toegangsbewijs op het werk

De vakbonden FNV, CNV en VCP hebben gezamenlijk aan de Tweede Kamer laten weten dat zij tegen de invoering zijn van QR-codes voor toegang op het werk. Zij stellen dat het wetsvoorstel hiervoor de rechten van werknemers schendt, namelijk hun medische privacy en hun recht op lichamelijke integriteit. De bonden vrezen dat vooral flexwerkers, uitzend- en oproepkrachten de dupe zullen worden van de QR-codes. Ook kunnen zelfstandige opdrachtnemers in de knel komen.

Het protest tegen de QR-codes op het werk hebben de bonden met een brief (PDF) aan de Tweede Kamer laten weten. Ze willen dat minister De Jonge het wetsvoorstel intrekt waarmee werkgevers QR-codes mogen controleren. ‘De politiek wast zijn handen schoon, maar voert via de werkvloer een indirecte vaccinatieplicht in, die vooral de kwetsbaren op de arbeidsmarkt zal raken.’

QR-code schendt rechten werknemers
De vakbonden vinden dat het invoeren van de QR-code de rechten van werknemers schendt, namelijk hun recht op medische privacy en het recht op lichamelijke integriteit. Ze denken dat de wet in de praktijk vooral gebruikt gaat worden om besmettingscijfers omlaag te brengen en helemaal niet om een veiliger werkvloer te creëren.

Volgens de bonden wordt hiermee een vorm van vaccinatiedwang ingevoerd. Het wetsvoorstel treft bovendien de cruciale werknemers die niet thuis kunnen werken. Werknemers die geen QR-code kunnen of willen laten zien of een rood vinkje krijgen, kunnen uiteindelijk worden ontslagen. De vakbonden vrezen dat vooral de flexwerkers, uitzend- en oproepkrachten snel hun werk en inkomen kwijt zullen raken.

Naar je werk is anders dan naar het café
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: “Naar je werk móet je, je bent ervan afhankelijk voor je inkomen. Dat is wat anders dan naar een café of concert gaan waar je je QR-code moet tonen. Wij vinden het ongehoord dat mensen dan met controle te maken krijgen die kan uitmonden in ontslag. Terwijl de werkvloer ook veilig kan zijn met goede maatregelen zoals afstand houden, mondkapjes, spatschermen, hygiëne en voldoende ventileren. Maar daar lijkt het niet meer om te gaan.”

CNV-bestuurslid Jan Pieter Daems: “Wat nodig is in deze crisis, is dat we er samen uitkomen, niet dat we werknemersrechten op deze manier aantasten. Iedereen moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen in de bestrijding van de coronapandemie. Maar als mensen naar huis worden gestuurd, wie moet dan het werk doen?”

Verhoudingen werkvloer onder druk
Voorzitter VCP Nic van Holstein waarschuwt voor een hellend vlak waarbij “tijdelijke maatregelen voor corona de verhouding tussen werkgever en werknemer onder druk zetten. We hebben niet voor niets een oproep gedaan tot herbezinning. Voor een veilige werkplek zijn werkgevers en werknemers zelf aan zet: gebruik het gezonde verstand om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.”

Vakbond FNV Zelfstandigen wijst ook op negatieve gevolgen voor zzp’ers: ‘Het invoeren van de QR-code op de werkplek zal vooral gevolgen hebben voor werkenden in de cruciale beroepen en zij die niet thuis kunnen of mogen werken. Zzp’ers kunnen hier de dupe van worden, omdat bijvoorbeeld opdrachten niet worden verlengd of tussentijds opgezegd.’

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?