Het verhogen van de pensioenleeftijd kan juist contraproductief werken voor de inzetbaarheid van oudere werknemers. Deze opvallende conclusie trekt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht (ROA). Het ROA heeft twee jaargangen van overheidswerknemers vergeleken: ambtenaren die zijn geboren in 1949 en hun collega's die een jaar later op de wereld zijn gezet. Dat blijkt een wereld van verschil te zijn. Versobering pensioenrechten Want ambtenaren die in 1949 zijn geboren, konden nog gebruik maken van de mogelijkheid tot vervroegde pensionering (de FPU-regeling). Hun collega's die een jaar jonger zijn, konden géén aanspraak meer maken op dit vervroegde pensioen. Om de versobering van hun pensioenrechten te compenseren, moet deze groep dertien maanden langer doorwerken. Volgens de Maastrichtse onderzoekers blijken ambtenaren die in 1950 zijn geboren "door hun lagere pensioenrechten minder tevreden te zijn met hun leven en hun baan, en vaker depressief te zijn dan werknemers van het 1949-cohort". Het gaat hierbij om langdurige effecten die grote invloed hebben op de inzetbaarheid van werknemers op hun werk. Verhoging AOW-leeftijd "Het is waarschijnlijk dat de afschaffing van de FPU op de lange termijn een negatief effect heeft op de productiviteit van oudere werknemers", concludeert het ROA. "Een verhoging van de AOW-leeftijd zou tot vergelijkbare negatieve effecten voor de inzetbaarheid en productiviteit van werknemers kunnen leiden als bij de afschaffing van de FPU." Active Aging-beleid Om meer ouderen aan het werk te houden, is de verhoging van de pensioenleeftijd alleen "weinig effectief", aldus de onderzoekers. Volgens hen is er een 'active aging’ beleid nodig. Het klinkt als een anti-rimpel crème, maar de ROA-wetenschappers bepleiten hiermee een "adequaat personeelsbeleid dat de inzetbaarheid van oudere werknemers op peil houdt". In gewoon Nederlands: biedt ouderen meer mogelijkheden om in deeltijd door te werken en om hun werktijd flexibel in te delen. Meer lezen: ROA-studie 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2014'. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.
Het verhogen van de pensioenleeftijd kan juist contraproductief werken voor de inzetbaarheid van oudere werknemers. Deze opvallende conclusie trekt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht (ROA).
Het ROA heeft twee jaargangen van overheidswerknemers vergeleken: ambtenaren die zijn geboren in 1949 en hun collega's die een jaar later op de wereld zijn gezet. Dat blijkt een wereld van verschil te zijn.
Versobering pensioenrechten
Want ambtenaren die in 1949 zijn geboren, konden nog gebruik maken van de mogelijkheid tot vervroegde pensionering (de FPU-regeling). Hun collega's die een jaar jonger zijn, konden géén aanspraak meer maken op dit vervroegde pensioen. Om de versobering van hun pensioenrechten te compenseren, moet deze groep dertien maanden langer doorwerken.
Volgens de Maastrichtse onderzoekers blijken ambtenaren die in 1950 zijn geboren "door hun lagere pensioenrechten minder tevreden te zijn met hun leven en hun baan, en vaker depressief te zijn dan werknemers van het 1949-cohort". Het gaat hierbij om langdurige effecten die grote invloed hebben op de inzetbaarheid van werknemers op hun werk.
Verhoging AOW-leeftijd
"Het is waarschijnlijk dat de afschaffing van de FPU op de lange termijn een negatief effect heeft op de productiviteit van oudere werknemers", concludeert het ROA. "Een verhoging van de AOW-leeftijd zou tot vergelijkbare negatieve effecten voor de inzetbaarheid en productiviteit van werknemers kunnen leiden als bij de afschaffing van de FPU."
Active Aging-beleid
Om meer ouderen aan het werk te houden, is de verhoging van de pensioenleeftijd alleen "weinig effectief", aldus de onderzoekers. Volgens hen is er een 'active aging’ beleid nodig.
Het klinkt als een anti-rimpel crème, maar de ROA-wetenschappers bepleiten hiermee een "adequaat personeelsbeleid dat de inzetbaarheid van oudere werknemers op peil houdt".
In gewoon Nederlands: biedt ouderen meer mogelijkheden om in deeltijd door te werken en om hun werktijd flexibel in te delen.
Meer lezen:
ROA-studie 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2014'.
Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.