Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) wil de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verplicht stellen voor meer beroepsgroepen. Verder wordt de screening strenger van taxichauffeurs en medewerkers in de kinderopvang.
Een werkgever kan in verschillende omstandigheden een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) eisen van sollicitanten en werknemers. Vaak gebeurt dat om te beoordelen of iemand geschikt is om een functie te vervullen waarbij wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Maar de VOG kan ook gekoppeld zijn aan het aanvragen van een vergunning, zoals in de taxibranche.
Bij de aanvraag van een VOG wordt getoetst of iemand in het verleden met Justitie in aanraking is gekomen voor een strafbaar feit, waardoor hij zijn functie niet naar behoren kan uitoefenen. Voor sommige beroepen is een VOG wettelijk verplicht.
Gebruik VOG verder stimuleren
Dat de VOG een belangrijke maatschappelijke toegevoegde waarde heeft blijkt uit het feit dat het aantal aanvragen is gestegen van bijna 200.000 in 2004 naar bijna 500.000 aanvragen per jaar in 2011.
In de toekomst wordt het mogelijk om de VOG elektronisch aan te vragen. Dat geeft minder rompslomp en het is meer dan 5 euro goedkoper. Met de elektronische VOG-aanvraag wil Teeven het gebruik van de VOG nog verder stimuleren.
Doorlopend screenen taxibranche
Voorheen moesten taxichauffeurs voor het verkrijgen van een chauffeurspas om de vijf jaar een VOG overleggen. Dit had tot gevolg dat pas na vijf jaar bekend werd of een taxichauffeur een strafbaar feit had gepleegd in die periode.
Sinds 1 juli 2011 worden taxichauffeurs continu gescreend door de Dienst Justis, die de VOG-aanvragen beoordeelt. Hierdoor wordt het mogelijk kort na het plegen van een nieuw relevant strafbaar feit, zoals mishandeling of rijden onder invloed, de vergunning van een taxichauffeur in te trekken. Zo wordt voorkomen dat iemand na het plegen van een relevant strafbaar feit langer dan wenselijk als taxichauffeur werkzaam kan blijven.
Ook voortdurende screening in kinderopvang
Een soortgelijke vorm van screening zal worden ingevoerd in de kinderopvang. Minister Opstelten en minster Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoeken op dit moment op welke wijze en hoe snel in de kinderopvang continu gescreend kan worden.
Aanleiding voor de intensivering van de screening in de kinderopvang is een aanbeveling van de commissie Gunning, die onderzoek deed naar de zedenmisdrijven van een kinderopvangmedewerker in Amsterdam.
Uitbreiding naar meer sectoren
Teeven laat weten dat de VOG ook voor medewerkers van andere beroepen verplicht kan worden. Bijvoorbeeld beroepsgroepen waar wordt gewerkt met kwetsbare mensen, zoals de (jeugd)zorg.
Daarnaast bekijkt de staatssecretaris in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hoe de huidige screening in het onderwijs geïntensiveerd kan worden.
Nieuw aanvraagformulier VOG voor de kinderopvang
Voorlopig moeten VOG-aanvragen nog op papier plaatsvinden. Voor de kinderopvang heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie een nieuw aanvraagformulier ingevoerd. Na 1 augustus zullen de gemeenten het oude formulier niet meer accepteren.
Het gaat dan om VOG-aanvraagformulieren voor gastouders, huisgenoten en gastouderbureaus. Via de link onder dit artikel, kunt u de formulieren downloaden.