In 2013 is het gemiddelde ziekteverzuim uitgekomen op 3.8%. Het verzuim is erg laag omdat werknemers nog steeds vrezen voor hun baan. De crisis zorgt ook voor geldzorgen thuis en daardoor neemt de uitval met psychische klachten weer toe.
Dit blijkt uit een analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.
Verzuimdaling stokt even
In de afgelopen jaren daalde het gemiddelde ziekteverzuim van 4.3% in 2010 tot 3.8% in de eerste helft van 2013. Deze daling heeft zich in de tweede helft van 2013 niet doorgezet. Volgens dr. Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed, is het onduidelijk of het verzuim nog verder zal dalen.
'Werknemers hebben nog weinig vertrouwen in de arbeidsmarkt en dat houdt het verzuim geforceerd laag. Als werknemers het weer voor het kiezen hebben op de arbeidsmarkt, zal het verzuim stabiliseren of zelfs weer gaan stijgen’, voorspelt Roelen.
Meeste verzuim korter dan een week
In 2013 duurde 93% van alle verzuimgevallen 1 tot 7 dagen; slechts 7% van alle verzuim is dus langdurig.
Van dat langdurig verzuim was 35% het gevolg van spier- en gewrichtsklachten, net als vorig jaar. Ook verzuim met andere lichamelijke oorzaken bleef met 30% van het langdurig verzuim gelijk. Psychisch verzuim daarentegen, nam verder toe van 29% in 2012, naar 35% in 2013. Ruim driekwart van het psychisch verzuim heeft te maken met stress.
Meer verzuim door privéomstandigheden
Dokter Roelen merkt steeds vaker dat dit niet alleen werkgerelateerd is, maar ook te maken heeft met privéomstandigheden. Dat komt volgens hem omdat werknemers zich zorgen maken over hun persoonlijke situatie en minder geld te besteden hebben.
Daar komt bij dat vooral mensen met psychische klachten vaak niet de hulp zoeken die ze nodig hebben, omdat ze de behandeling niet kunnen betalen. Vorig jaar pleitte Roelen al voor het (mee)financieren van behandelingen door de werkgever. ‘Een verzuimdag kost een werkgever gemiddeld 250 euro per dag. Als je weet dat psychisch verzuim in 2013 gemiddeld 180 dagen duurde, dan is niets doen geen optie’, waarschuwt Roelen.