Vier ergernissen over sollicitanten

Sollicitanten worden steeds arroganter, vooral in de financiële sector en de techniek waar een groot tekort aan personeel is. Dat schrijft tenminste het gratis dagblad De Pers onder de kop 'Kom maar op met die baan'.

In De Pers komen verschillende recruiters aan het woord die zich vooral beklagen over de motivatie van de kandidaten:

'Het is voor het eerst dat werkgevers geconfronteerd worden met wangedrag bij hoogopgeleiden. Over laagopgeleiden klagen ze al langer. "Van mensen met een heao-diploma verwachten we wel dat ze gemotiveerd zijn", aldus een recruiter.'

Vier ergernissen
De vier ergernissen van recruiters volgens De Pers:

  • De sollicitant stuurt een algemene brief, hij reageert niet op een specifieke vacature ("Ze sturen algemene open brieven. Dan moeten wij er maar een passende vacature bij zoeken")
  • De kandidaat is niet goed voorbereid op het sollicitatiegesprek ("Sommigen weten niet eens bij wat voor bedrijf ze op gesprek zijn")
  • De sollicitant hangt onderuit gezakt in het sollicitatiegesprek ("Hij zat nonchalant onderuitgezakt in een stoel, de armen over elkaar. Hij antwoordde op bijna elke vraag ‘geen idee’ en wilde alleen maar weten wat hij kon verdienen.")
  • Zonder bericht van verhindering komt de kandidaat niet opdagen voor het tweede of derde gesprek (Het komt zelfs voor dat de werkgever denkt dat hij 'de deal' al rond heeft. "‘In zo’n geval is een telefoontje toch niet te veel gevraagd?").

 

Hoger salaris
Voor dit gedrag van de kandidaten heeft Hein Pieter Okker, manager bij werving- en selectiebureau Robert Half, wel een verklaring. "Veel mensen die nu solliciteren, zijn niet per se op zoek naar een nieuwe plek. Ze horen van anderen dat het gemakkelijk is om nu een nieuwe baan te vinden met een flink hoger salaris. Ze komen alleen aftasten of dat klopt."

Wanhopig
Overigens komen recruiters nu met klachten die sollicitanten al veel langer hebben over werkgevers (niet reageren op sollicitaties, afspraken niet nakomen, afwijzen zonder motivatie enz.). Kennelijk zijn de rollen nu omgedraaid.

Maar hoe wanhopig moet je zijn als werkgever dat je lukraak kandidaten uitnodigt die kennelijk niet gereageerd hebben op een specifieke vacature en die géén bijzondere belangstelling aan de dag hebben gelegd voor jouw bedrijf?

Tegelijkertijd vraag ik me af of deze werkgevers ook daadwerkelijk de moeite hebben genomen om de kandidaat te interesseren voor het bedrijf en voor de inhoud van het werk.
Juist in de sectoren met grote tekorten aan personeel zien we nogal eens bedrijven die met arbeidsvoorwaarden-stuntjes (niet één, maar twee leaseauto's) kandidaten proberen te lokken. Dan is het toch logisch dat sollicitanten vooral geïnteresseerd zijn in de accessoires van de auto?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?