Vier van de tien werknemers vraagt uitleg over loonstrook

Hoewel de meeste werknemers er vanuit gaan dat hun salarisstrook wel klopt, controleert een grote meerderheid (92 procent) van de Nederlanders geregeld of zijn of haar loonstrook in orde is. De loonstrook is niet altijd even begrijpelijk, want ruim vier op de tien werknemers (41 procent) vraagt bij het checken van de loonstrook weleens hulp of uitleg van de werkgever.

Dit blijkt uit recent marktonderzoek van Panelwizard in opdracht van Nmbrs, leverancier van HR- en payrollsoftware, onder ruim vijfhonderd Nederlandse medewerkers van 20 jaar en ouder, die in loondienst zijn bij bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf (mkb).
Om de loonstrook begrijpelijker te maken, heeft Nmbrs een interactieve loonstrook beschikbaar gemaakt voor werknemers.

Tweederde van de werknemers ontvangt zijn of haar loonstrook digitaal. Een vijfde (22 procent) ontvangt de loonstrook (ook) op papier. Ruim een kwart procent kan zijn of haar loonstrook (ook) zelf inzien door in te loggen op een website of portal.

Loonstrook is te ingewikkeld
Recentelijk pleitten werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland voor een ‘eerlijke loonstrook’ waarop de totale loonkosten en afgedragen premies expliciet vermeld staan. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers dat waarschijnlijk wel kunnen waarderen, want ruim een derde van de ondervraagden (35 procent) vindt het controleren van de loonstrook ook ingewikkeld.

Het onderzoek geeft verder aan dat sommige werknemers willen dat de loonstrook begrijpelijker wordt voor de leek, dat het resterende aantal vakantiedagen wordt vermeld of dat er per post een uitleg te vinden is.

Driekwart vertrouwt de loonstrook
Driekwart van de ondervraagden (76 procent) vertrouwt erop dat de loonstrook klopt. Ondanks het vertrouwen in de loonstrook geeft zo’n zeventig procent aan de loonstrook (waarschijnlijk) wel te bekijken nadat het salaris is gestort.

Verder geven de volgende momenten werknemers een reden om hun loonstrook erbij te pakken: na salarisverhoging (96 procent), als er vakantiegeld moet worden gestort (89 procent), bij aangifte van inkomstenbelasting (85 procent), als men een huis wil kopen (85 procent) of als er onderhandeld wordt over de hoogte van het salaris (84 procent).

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?