Vijf adviezen om meer vrouwen aan het werk te krijgen
Anderhalf miljoen vrouwen willen aan de slag.
Volgens vakbond FNV staan anderhalf miljoen vrouwen te trappelen om aan het werk te gaan, maar dan wel onder voorwaarden. Dit blijkt uit het onderzoek
Vrouwenparticipatie 2007 dat is uitgevoerd in opdracht van de FNV. De vakbond doet vijf aanbevelingen aan kabinet en werkgevers om vrouwen meer mogelijkheden te bieden deel te nemen aan het arbeidsproces.
Naast het inschakelen van vrouwen zonder werk, is er ook een onbenut potentieel bij de deeltijdwerkers. Een kwart van de werkende vrouwen zegt namelijk meer uren te willen werken. Dit zijn vooral alleenstaande moeders en moeders met een partner tot 55 jaar.
Vijf aanbevelingen
De FNV heeft het onderzoek Vrouwenparticipatie 2007 laten doen met het oog op de participatietop met kabinet en werkgevers dit voorjaar. Daar wil de bond de volgende vijf aanbevelingen bespreken:
Aanbeveling 1: hulp bij zorg voor kinderen
Om het arbeidspotentieel van nog-niet werkende en in deeltijd werkende vrouwen te kunnen aanspreken, is het essentieel dat vrouwen meer en beter gebruik maken van goede en goed toegankelijke opvangmogelijkheden.
Werkende vrouwen geven in veel gevallen aan dat ze hun kinderen niet nog vaker naar de opvang te willen brengen. In hun geval is het dus belangrijk dat hun partner meer dagopvang van de kinderen thuis op zich neemt, op werkdagen overdag. Om in Nederland vrouwen beter in de betaalde arbeid te laten participeren, is dus ook nodig dat mannen meer gaan zorgen.
Aanbeveling 2: kinderopvang betaalbaar
Om kinderopvang toegankelijk te houden moet de tabel op basis waarvan de bijdrage voor kinderopvang wordt berekend, minder steil oplopen met het hoger worden van het inkomen. Op dit punt is nog winst te behalen. Zo voorkom je het effect dat vrouwen hun baan opzeggen vanuit de gedachte: werken loont niet meer, want dat geld breng ik toch alleen maar naar de kinderopvang (58 procent spreekt zich hier voor uit).
Aanbeveling 3: doorgroei in werk
De FNV beveelt aan om het werk zo in te richten dat sprake is van voldoende afwisseling. Dit betekent zowel horizontale doorstroom - afwisseling van taken, dus niet alleen maar eentonig werk - als verticale doorstroom, dus mogelijkheden om in aanmerking te komen voor het lagere-, midden- en hogere management (76 procent spreekt zich hier voor uit).
Aanbeveling 4: langer bevallings- en ouderschapsverlof
Vrouwen spreken ook de wens uit dat mannen en vrouwen de mogelijkheid krijgen van een flinke periode betaald verlof na de geboorte van een kind (56 procent spreekt zich hier voor uit). Er moet een voldoende doorbetaling komen van het ouderschapsverlof: 70 procent van het loon, want dan is opname van dit verlof ook in praktische zin mogelijk. Nu zijn er nog veel te veel ouders die er om financiële redenen geen gebruik van maken.
Aanbeveling 5: Taskforce vrouwen
De FNV wil een
Taskforce Vrouwen instellen die drie jaar het aanspreken van het arbeidspotentieel van vrouwen hoog op de politieke en maatschappelijke agenda zet. Ook moet de taskforce ervoor zorgen dat overheid en sociale partners er werk van gaan maken en resultaten boeken. Dat moet het kabinetsdoel haalbaar te maken: in 2010 de arbeidsparticipatie van vrouwen naar 65 procent.