Een vitale organisatie vereist vitale werknemers. Gelukkig kunt u heel veel doen om de mensen in uw organisatie fit, energiek en gezond te krijgen én te houden. Zowel fysiek als mentaal. Zorg en Zekerheid geeft tips en tricks.
// <![CDATA[ var delay=20000; setTimeout(function() { var bodyID = document.getElementsByTagName("body")[0]; var newScript = document.createElement('script'); newScript.language = 'JavaScript1.1'; newScript.src = "https://ads.creative-serving.com/pixel?id=3144482&type=js"; bodyID.appendChild(newScript); }, delay); // ]]> &lt;A HREF="https://ads.creative-serving.com/pixel?id=3144482&amp;type=js"&gt; &lt;IMG SRC="https://ads.creative-serving.com/pixel?id=3144482&amp;type=js" BORDER=0 WIDTH=1 HEIGHT=1 ALT="Advertisement"&gt;&lt;/A&gt;Vitale mensen zitten lekker in hun vel, zijn niet (overmatig) gestresst, hebben levenslust en genieten vaak ook een goede gezondheid. Deze vitale en bevlogen medewerkers zijn bovendien stukken productiever en minder vaak ziek. Reden genoeg om een zogeheten vitaliteitsbeleid in het leven te roepen zodat niet alleen uw mensen maar ook uw organisatie optimaal vitaal is en blijft.
Factoren die vitaliteit beïnvloeden
De vitaliteit van mensen wordt door meerdere zaken beïnvloed. Denk onder andere aan stress, de mentale weerbaarheid, de fysieke gezondheid, de balans tussen werk en privé en de omstandigheden op het werk. Dit laatste betreft niet alleen de fysieke werkomstandigheden zoals de beschikking over voldoende middelen, ergonomisch meubilair en een goed klimaat, maar ook (en misschien wel vooral) zaken als bevlogenheid, betrokkenheid, werksfeer, afwisseling, uitdaging, ontwikkelmogelijkheden en autonomie.
Vitaliteit is persoonsgebonden
Hoe iemand het meest betrokken en vitaal raakt, verschilt per individu. Gelukkig zijn er wel algemene manieren om die individuele topbalans te bepalen. Zo kunt u een vitaliteitsscan (laten) uitvoeren waaruit naar voren komt waar elke collega energie of juist stress van krijgt, wat zijn of haar persoonlijkheidskenmerken zijn en hoe bevlogen deze persoon op dit moment is. Zodra u dit inzicht heeft, kunt u nagaan wat die ene medewerker nodig heeft om nog bevlogener en dus nog vitaler te worden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand baat heeft bij flexibele werktijden of juist ondersteuning om gezonder te leven, maar ook dat een opleiding of werk op een andere afdeling/in een andere functie op zijn plaats is.
Zes tips om de vitaliteit van uw organisatie en medewerkers te vergroten
Zorg en Zekerheid geeft zes tips om meteen met de vitaliteit in uw organisatie aan de slag te gaan:
Een van de allereerste voorwaarden om gezond en vitaal te blijven is een gezonde levensstijl. Voldoende beweging, gezond eten, geen langdurige en overmatige stress, enzovoort. De werkgever kan hier een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld door een sportzaal in te richten op het werk (of het betalen van een sportschoolabonnement), de kantine uit te rusten met gezonde alternatieven en/of een cursus stoppen met roken aan te bieden. Ook kunt u er aan denken wandelen tijdens de lunchpauze en traplopen te stimuleren, de waterkoeler verder weg te zetten zodat mensen vanzelf iets verder lopen of zelfs staand gaan vergaderen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
2. Beperk de werkstress
Langdurige werkstress heeft een negatieve invloed op de gezondheid. Zorg er daarom voor dat u de signalen van werkstress herkent en al ingrijpt voordat collega’s met stressklachten of zelfs een burn-out thuis komen te zitten. Laat de werkgever duidelijk communiceren wat hij van zijn mensen verwacht en zorg dat medewerkers na een extreem drukke periode tijd en gelegenheid geven even rustig aan te doen om bij te tanken.
3. Praat met werknemers
Wie met plezier naar zijn werk gaat, energie krijgt van wat hij doet en blij is met zijn/haar vooruitzichten is en blijft vitaal. Houd op deze punten een vinger aan de pols door regelmatig met medewerkers te praten over hun wensen en verwachtingen en ‘hoe het nu gaat’. Dit kan (moet!) tijdens het functioneringsgesprek maar blijf vooral ook tussentijds in gesprek om signalen tijdig op te vangen. U bent uitval zo niet alleen voor, maar zult ook merken dat mensen die zich gehoord voelen zich alleen al daarom extra inzetten voor de organisatie. Win-win!
Als het mogelijk is binnen de organisatie, geef medewerkers dan zoveel mogelijk keuze wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden. De één zal bijvoorbeeld meer behoefte hebben aan extra vrije dagen omdat hij/zij net een kind heeft gekregen, terwijl de andere liever gaat sporten op kosten van de zaak om beter in zijn vel te zitten en weer een ander graag een opleiding wil volgen om zich verder te ontwikkelen en duurzaam inzetbaar te blijven.
5. Zorg voor een goede werksfeer
Een goede band met collega’s vergroot het werkplezier en blijkt bovendien goed voor de productiviteit. Organiseer uitjes en bijeenkomsten, investeer actief in teambuilding, ontmoedig geroddel en pak pesten en intimidatie op de werkvloer onmiddellijk keihard aan.
6. Zorg voor uitdaging en afwisseling
Wie jarenlang hetzelfde doet, raakt vanzelf een keer uitgeblust. De productiviteit daalt, een bore-out ligt op de loer. Daag medewerkers daarom uit om zich te blijven ontwikkelen en bied hier ook mogelijkheden voor in de vorm van opleidingen en/of uitbreiding van het takenpakket.
Doe de vitaliteitscan
Wilt u weten hoe gezond uw organisatie en medewerkers zijn? Wat er eventueel nog te verbeteren valt? Doe dan de TNO BedrijfsgeZZondscan en u weet het binnen 30 minuten. Een uitgebreidere organisatiescan kan natuurlijk ook. Daarvoor kunt u de TNO Organisatie scan inzetten.
De uitkomsten van beide scans geven een richting waarop u zich met uw vitaliteitsbeleid kunt gaan richten. Weet u dat eenmaal, dan kiest u samen met Zorg en Zekerheid uit een ruim aanbod aan preventieve cursussen, lifestyle workshops en acties om ziekteverzuim terug te dringen.
Wilt u meer inzicht in de mogelijkheden van bedrijfszorg voor uw organisatie en werknemers? Bekijk de mogelijkheden op zorgenzekerheid.nl/zakelijk