Voetbalpool op het werk, mag dat wel?

Nu het WK begint en de oranjegekte groeit, gaan onder collega’s de lijstjes weer rond voor de voetbalpool. Nederlanders zetten gemiddeld 12 euro in, dus om groot geld gaat het niet. Maar mag het wel, een voetbalpool op het werk?

Volgens de Kansspelautoriteit is de organisatie van een pooltje onder vrienden, kantoorcollega’s of bij een vereniging geen probleem. Dan gaat het om pools waarbij een klein bedrag wordt ingelegd en een prijs (in geld) wordt uitgekeerd. Voorwaarde is wel dat het dan om een besloten groep gaat, waar buitenstaanders niet aan mee kunnen doen. Het mag vanzelfsprekend ook niet gaan om een (semi-)professionele organisatie waar winst wordt gemaakt.

Belasting betalen over de prijs?
Zelfs met een kleine inleg per persoon, kan er toch een grote prijs uitrollen wanneer je de pool met heel veel collega’s organiseert. Moet de winnaar dan (in theorie) misschien kansspelbelasting betalen? Dat loopt waarschijnlijk wel los, omdat er een vrijstelling is van kansspelbelasting tot een bedrag van 454 euro per uitgekeerde prijs.

Er gelden volgens de Belastingdienst namelijk enkele voorwaarden:

  • De pool wordt georganiseerd binnen een kleine groep vrienden, collega's of familieleden. Anderen van buiten deze groep, kunnen dus niet meedoen.
  • Over prijzen met een waarde van 454 euro of minder hoeft geen kansspelbelasting te worden betaald.
  • Bij een prijs van meer dan 454 euro is echter meteen het gehele bedrag van de prijs belast. Dan moet de winnaar (of de organisator van de pool) 29% kansspelbelasting afdragen aan de Belastingdienst. Werkgevers die zelf een grotere pool organiseren, moeten daar dus wel rekening mee houden. 

Inleg gemiddeld 12 euro
Groot geld hoef je als deelnemer van een pool niet te verwachten. Want Nederlanders zetten dit jaar gemiddeld 12 euro per persoon in, blijkt uit onderzoek van ING Bank. Mannen zetten aanzienlijk meer op het spel dan vrouwen (€ 14 tegenover € 8).

Bijna een kwart van de Nederlanders (24%) doet deze zomer mee aan een of meer voetbalpools, zodat er in totaal toch nog ruim 38 miljoen euro op het spel staat. Toch doet de overgrote meerderheid van de Nederlanders voor de lol mee aan een WK-pool. Ruim 8 op de 10 (81%) deelnemers noemen dit als belangrijkste reden om in te zetten tijdens het WK. Daarna komt saamhorigheid (16%). De mogelijkheid om geld te winnen is slechts voor 2% de belangrijkste reden om mee te doen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?