Terwijl honderdduizenden werklozen heel moeilijk aan een baan kunnen komen, zijn er ook mensen die heel eenvoudig ander werk vinden. Want werkgevers hebben nog steeds vacatures openstaan voor technici, financieel specialisten en ICT’ers, die ze maar moeilijk kunnen vervullen.
Dat is op te maken uit de Notitie kansrijke beroepen van UWV, waarin staat op welke plekken de arbeidsmarkt krap is, nu en op de middellange termijn. Het overzicht is tot stand gekomen in samenwerking met werkgevers- en werknemersorganisaties, de Stichting van de Arbeid en diverse sectorspecialisten.
Kansrijke beroepen zijn vooral zeer specifieke beroepen, waarvoor veelal een gedegen opleiding is vereist. Daar is relatief veel vraag naar en weinig personeelsaanbod. Hiermee is de mismatch op de arbeidsmarkt opnieuw bevestigd, stelt het UWV.
Specifieke kennis is gewild
Uit het overzicht komt een aantal technische functies naar voren waar veel vraag naar is, zoals cnc-verspaners, monteurs en gecertificeerde lassers. Ook technisch tekenaars, constructeurs en calculators zijn gewild.
In de ICT zijn de kansen goed voor programmeurs, terwijl er op financieel gebied behoefte is aan fiscalisten. In de zorg verdwijnen momenteel banen, maar is wel behoefte aan wijkverpleegkundigen en artsen ouderengeneeskunde.
Werkgevers vragen hoger opleidingsniveau
Het beeld op de middellange termijn is in grote lijnen hetzelfde, met de beste kansen in technische functies. UWV constateert dat door verdergaande innovatie en automatisering het door werkgevers gevraagde opleidingsniveau geleidelijk aan verschuift van de lagere naar de hogere mbo-niveaus en naar hbo-niveau.
Op hoger en wetenschappelijk niveau zijn er ook mogelijkheden binnen de ICT, specialistische financiële en medische beroepen. Verder blijft er vraag naar talendocenten en docenten exacte vakken en techniek, zowel in het voortgezet onderwijs als in het mbo.