Vooral vrouwen zonder baan door bezuinigingen in de zorg

In de zorgsector werken voornamelijk vrouwen en juist daar vallen nu veel ontslagen. Dat komt door bezuinigingen en omdat taken worden overgenomen door gemeenten. Daarvoor waarschuwen vakbond FNV en de Nederlandse Vrouwenraad.

Volgens de Nederlandse Vrouwenraad is de positie van vrouwen in gevaar, schrijft dagblad Trouw. Volgens de raad wordt de moeizaam verworven economische zelfstandigheid van vrouwen ondermijnd, door de manier waarop gemeenten hun nieuwe taken oppakken.

Einde van de emancipatie
De raad is zelfs bang dat dit ‘het einde van de emancipatie inluidt’. Want met de decentralisatie van de zorg en de jeugdzorg naar de gemeenten, worden meteen miljarden bezuinigd. Daardoor verliezen vrouwen massaal hun betaalde baan. In de thuiszorg is 94 procent vrouw en daar zijn al duizenden banen verdwenen.

De Nederlandse Vrouwenraad vreest dat vrouwen door de ontslagen hun economische zelfstandigheid verliezen. Daar komt nog bij dat ze ‘een grote morele druk voelen om bij te springen bij hulpbehoevende familie, vrienden en buren’. Zo wordt de vrouw in haar traditionele rol teruggeduwd, stelt de raad.

Al 25 duizend ontslagen in de zorg
Er zijn nu al meer dan 25 duizend mensen in de zorg ontslagen en van tienduizenden is het contract niet verlengd. Dat blijkt uit de ontslagenteller van vakbond FNV die het aantal ontslagen in de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de huishoudelijke zorg bijhoudt. De teller wordt op 10 september officieel gelanceerd.

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts is het einde van de ontslaggolf nog lang niet in zicht. ‘Iedere week komen er meer alarmerende berichten bij. De FNV vindt dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan deze oneindige golf van ontslagen. We moeten de noodzakelijke zorg en werkgelegenheid behouden voor de mensen die in de zorg werken en voor de mensen die er gebruik van maken. Het kabinet moet nu snel ingrijpen.’

Werknemers preventief ontslaan
Volgens de vakbondsvoorzitter brengt de politiek de maatschappij schade toe door niet te investeren in het werk in de zorg. Heerts hekelt daarbij vooral ook de houding van zorgorganisaties die vooruitlopend op mogelijke bezuinigingen hun medewerkers ‘preventief ontslaan’.

‘Kijk naar al die ouderen die op een wachtlijst staan voor een verzorgingshuis en dus hun belangrijke zorg missen. Dit moeten we niet willen in Nederland. Gemeentes en wethouders dragen in deze duidelijk een verantwoordelijkheid, ze moeten voorkomen dat de zorg een aalmoes wordt.’

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?