Vroegpensioen zwaar werk: vakbonden verdeeld over handreiking

Het kabinet Schoof heeft de begroting voor 2025 rond en daarin is ook geld vrijgemaakt voor verlenging van de regeling voor vroegpensioen bij zwaar werk. Minister Van Hijum (SZW) wil daarover met vakbonden en werkgevers overleg voeren, maar Nederland’s grootste vakbonden hebben een verschillend eisenpakket. Vakbond FNV wil de regeling sterk verbeteren en blijft daarom actie voeren, terwijl het CNV positiever reageert en snel tot een akkoord wil komen.

De minister van SZW maakte na de ministerraad op 30 augustus bekend dat hij met vakbonden en werkgevers in gesprek gaat over het verlengen van het vroegpensioen. Vakbonden voeren al maanden actie voor verlenging en verbetering van de RVU-regeling, die eind volgend jaar afloopt.

FNV stelt drie eisen voor verlenging
Vakbond FNV zal niet zomaar akkoord gaan met verlenging van de huidige regeling. De bond stelt drie eisen voordat de onderhandelingen kunnen beginnen. Tot die tijd blijft de vakbond ook actie voeren, bijvoorbeeld door stakingsacties van de politie bij voetbalwedstrijden en aangekondigde demonstraties.

De drie eisen zijn:

  1. Permanente regeling voor vroegpensioen: De vakbond pleit voor een permanente regeling die werknemers de zekerheid biedt dat zij eerder met pensioen kunnen gaan als zij zwaar werk verrichten. Want zwaar werk blijft bestaan, ongeacht de resterende jaren tot de AOW-leeftijd.
  2. Verhoging van het bedrag: Uit de huidige cijfers blijkt dat de regeling financieel ontoereikend is voor veel werknemers. De FNV dringt aan op een verhoging van het bedrag zodat meer mensen gebruik kunnen maken van de regeling.
  3. Cao-partijen bepalen wat zwaar werk is: De FNV vindt dat werkgevers en vakbonden samen moeten bepalen wat onder zwaar werk valt. Zij zijn het beste in staat om te beoordelen welke functies in een bedrijf of sector in aanmerking komen voor de regeling.

CNV: Positieve eerste stap van het kabinet
De tweede grote vakbond van Nederland, het CNV, reageert een stuk positiever op de aankondiging van Van Hijum. Volgens de vakbond komt de handreiking van het kabinet geen dag te laat, ‘gezien het feit dat te veel mensen met zware beroepen, zoals bouwvakkers en verpleegkundigen, nu moeten doorwerken tot ze erbij neervallen.’

Het CNV ziet de huidige aankondiging als een langverwachte doorbraak na maanden van impasse tussen polder en politiek. Een nieuwe regeling maken kost tijd; het kabinet moet daarom vaart zetten achter de onderhandelingen, 'want dat is iets waar de leden van de vakbond sterk op aandringen.'

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?