Vrouwen bij ons aan de kant, in Finland aan de macht

Finland had gisteren een wereldprimeur: het eerste kabinet ter wereld dat in meerderheid uit vrouwen bestaat. Van de twintig ministers die het kabinet telt, zijn er twaalf vrouw. Het Nederlandse kabinet heeft vijf vrouwelijke ministers op een totaal van zestien. Niet voor niets presenteert de FNV vandaag een onderzoek dat aangeeft dat veel arbeidspotentieel van vrouwen in Nederland niet wordt benut. Volgens de vakcentrale staan in Nederland zo'n 1,5 miljoen vrouwen tegen hun zin aan de kant of willen meer uren werken. Europese cijfers Als we kijken naar de Europese cijfers (pdf met Eurostat werkgelegenheidscijfers 2005) lijkt Nederland het overigens niet zo gek te doen; 66% van de vrouwen werkt. Alleen IJsland (met maar liefst 82%), Denemarken (72%), Zweden (70%), Finland (67%) doen het beter. Maar schijn bedriegt. In de Europese statistieken worden ook kleine deeltijdbanen (al vanaf 1 uur per week) meegeteld. En de Nederlandse vrouwen werken relatief veel in deeltijdbanen van minder dan 12 uur week. In haar onderzoek constateert de FNV dan ook dat veel vrouwen best meer willen werken als het makkelijker wordt om werk en gezin te combineren. Wellicht kunnen we in dubbel opzicht leren van Finland. Niet alleen heeft dit Scandinavische land een hoge arbeidsparticipatie van vrouwen, maar bovendien heeft het zijn economie hervormd door te investeren in innovatie, met Nokia als vlaggenschip. In Finland blijken sociale en technologische innovatie hand in hand te gaan.

Vrouwen in de meerderheid in nieuw Fins kabinetFinland had gisteren een wereldprimeur: het eerste kabinet ter wereld dat in meerderheid uit vrouwen bestaat. Van de twintig ministers die het kabinet telt, zijn er twaalf vrouw.
Het Nederlandse kabinet heeft vijf vrouwelijke ministers op een totaal van zestien.

Niet voor niets presenteert de FNV vandaag een onderzoek dat aangeeft dat veel arbeidspotentieel van vrouwen in Nederland niet wordt benut. Volgens de vakcentrale staan in Nederland zo'n 1,5 miljoen vrouwen tegen hun zin aan de kant of willen meer uren werken.

Europese cijfers
Als we kijken naar de Europese cijfers (pdf met Eurostat werkgelegenheidscijfers 2005) lijkt Nederland het overigens niet zo gek te doen; 66% van de vrouwen werkt. Alleen IJsland (met maar liefst 82%), Denemarken (72%), Zweden (70%), Finland (67%) doen het beter.
Maar schijn bedriegt. In de Europese statistieken worden ook kleine deeltijdbanen (al vanaf 1 uur per week) meegeteld. En de Nederlandse vrouwen werken relatief veel in deeltijdbanen van minder dan 12 uur week. In haar onderzoek constateert de FNV dan ook dat veel vrouwen best meer willen werken als het makkelijker wordt om werk en gezin te combineren.

Wellicht kunnen we in dubbel opzicht leren van Finland. Niet alleen heeft dit Scandinavische land een hoge arbeidsparticipatie van vrouwen, maar bovendien heeft het zijn economie hervormd door te investeren in innovatie, met Nokia als vlaggenschip. In Finland blijken sociale en technologische innovatie hand in hand te gaan.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?