Vrouwendag 8 maart in teken van internationale solidariteit
Honderd gemeenten door heel Nederland vieren mee.
Op donderdag 8 maart viert Nederland weer Internationale Vrouwendag. Als vanouds zijn er de nodige bijeenkomsten om de positie van vrouwen in ons land te bespreken. Net als vorig jaar, toen het bestrijden van armoede centraal stond, kijkt de organisatie weer over de grens.
Internationale solidariteit is het hoofdthema van de Internationale Vrouwendag 2007.
In de Rode Hoed in Amsterdam is ’s avonds een debat met als titel: ‘Welke rol kan Europa en het Europees Parlement de komende 50 jaar spelen in de emancipatie van de (Nederlandse) vrouw?’ Sprekers zijn Alexander Rinnooy Kan, Willemijn van der Meer, Kathalijne Buitenweg, Emine Bozkurt, Joke Swiebel, Mineke Bosch, Nelleke Noordervliet en Edith Snoey.
Opnieblad OPZIJ organiseert een thema-avond in Felix Meritis, waar vragen aan de orde komen als: ‘Wat is er nog over van de solidariteit uit de beginjaren van de Tweede Feministische Golf? Laten carrièrevrouwen zich te veel in een mannelijk keurslijf stoppen? Waarom bekritiseren moeders en niet-moeders en parttime en fulltime werkende vrouwen elkaar zo scherp?’ Sprekers zijn Heleen Mees (econome, juriste en publiciste), Anneliese Bergman (hoofdredactrice Margriet) en Christien Brinkgreve (hoogleraar sociologie).
Na de ongetwijfeld verhitte discussies, vermeldt het programma toch nog een feest na afloop.
In 100 gemeenten
In verschillende andere gemeenten, zoals Rotterdam, Den Haag, Leeuwarden en Maastricht wordt niet één dag gevierd, maar is er een programma voor een hele vrouwen
week.
Op de website www.vrouwendag.nl staat een volledig overzicht van alle programma’s die rond 8 maart van start gaan. Want niet alleen in de Randstad, maar door heel het land komen vrouwen bijeen om, vaak op een feestelijke manier, actie te voeren. In totaal wordt internationale vrouwendag in ongeveer 100 gemeenten gevierd.