Wat willen we: nu hoger loon of doorsparen voor ons pensioen?

In 2015 mogen we minder pensioenpremie aftrekken van de belasting dan nu. De Nederlandsche Bank (DNB) stelt voor om het deel van de premie dat we niet meer mogen aftrekken, terug te geven aan de werknemers. Dat zorgt voor hogere netto inkomens en daarmee voor economische groei. Vakbonden en werkgevers staan voor een moeilijk dilemma.

In Nederland mogen pensioenpremies fiscaal worden afgetrokken, terwijl de pensioenuitkeringen belast zijn. In het Regeerakkoord is afgesproken de maximum pensioenpremie die afgetrokken mag worden, verlaagd wordt van 2,25 procent per jaar nu, naar 1,75 procent in 2015. Ook kan dan boven een inkomen 100.000 euro, niet langer fiscaal vriendelijk pensioen worden opgebouwd.

Dilemma: inkomens verbeteren of het pensioen versterken
Doordat per jaar dus een half procent minder pensioen (fiscaal gunstig) mag worden opgebouwd, kan volgens DNB in totaal maar liefst 9 miljard euro aan pensioenpremies vrijvallen. Dit bedrag kan natuurlijk alsnog (fiscaal belast) in de pensioenpotten worden gestopt. Maar DNB rekent ook voor wat er gebeurt als je de pensioenpremies volledig terugsluist naar de werknemers. Met 9 miljard euro zou ‘een substantiële en permanente impuls aan de koopkracht van huishoudens worden gegeven’, aldus De Nederlandsche Bank.

In het onlangs afgesproken sociaal akkoord staat dat vakbonden en werkgevers met aanpassingen van de kabinetsmaatregelen voor pensioenopbouw kunnen komen. Zij staan dus voor de keus om de pensioenfondsen te spekken voor de langere termijn, of om de economie nu een impuls te geven door de pensioenpremies te verlagen naar het toekomstige aftrekbare niveau. Zo ontvangen werknemers netto meer loon.

Inkomensstijging van 2 procent
DNB berekent dat terugsluizen van de premies in een jaar tijd al tot een reële inkomensstijging van ruim 2% leidt. En in vier jaar stijgen de inkomens zelfs nog licht door.

Effecten permanente verlaging pensioenpremies volgens berekening DNB

Jaar - Procenten

1

2

3

4

Bruto binnenlands product (reëel)

 +0,1

+0,3

+0,5

+0,6

Reëel beschikbaar inkomen

+2,1

+2,0

+2,3

+2,4

Particuliere consumptie (reëel)

+0,4

+1,1

+1,8

+2,3

Consumptieprijs (HICP)

+0,0

+0,1

+0,2

+0,3

Werkloosheid (% beroepsbevolking)

 0,0

-0,0

-0,1

-0,2

EMU-saldo (% BBP)

+0,7

+0,9

+1,1

+1,1

Op een periode van vier jaar zou premie teruggeven een positief effect op de consumptie hebben van 2,3% en op het bruto binnenlands product 0,6%. De werkloosheid zou dalen en ook het begrotingstekort zelfs met 1 procentpunt verbeteren.

FNV: klopt die berekening wel?
Vakcentrale FNV twijfelt of het in de praktijk allemaal wel zo gunstig uitpakt als DNB berekent. Want wie garandeert dat werknemers met het extra geld inderdaad dingen doen die de economie stimuleren? Verder versoberen de pensioenen doordat met minder premie ook een lager pensioen wordt opgebouwd; dat is later dan weer slecht voor de economie.

DNB vindt dat we in Nederland te hoge verwachtingen hebben van ons pensioen, vergeleken met andere landen. Bovendien moeten we steeds langer doorwerken en bouwen we zo dus weer meer pensioen op, redeneert DNB.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?