Nu veel Nederlanders door de coronacrisis thuiswerken, is na twee maanden een tweedeling te zien. Iets meer dan de helft wil thuiswerken ook na september doorzetten, terwijl de andere helft het liefst zo snel mogelijk weer naar de oude werkplek terugkeert. De werknemers die terug willen keren naar hun werk missen collega’s, verandering van omgeving en kunnen zich op kantoor beter concentreren. Thuis is maar saai, ook doordat het fietstochtje naar het werk niet meer nodig is.
Door de coronacrisis werkt Nederland zoveel mogelijk vanuit huis. En de helft verwacht ook daarna vaker thuis te blijven werken, want niet hoeven reizen geeft meer mogelijkheden voor het indelen van de eigen tijd en de organisatie van het gezinsleven. Dit blijkt uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank onder ruim 1.000 Nederlanders.
Thuiswerken ook na september niet meer weg te denken
Ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen, roept het kabinet iedereen op om thuis te blijven werken als dat kan. Daar blijkt voldoende draagvlak voor. In het onderzoek geeft 53% van de ondervraagden aan positief over thuiswerken te denken. Daarnaast zou 49% van de respondenten ook na de COVID-19 maatregelen graag (deels) vanuit huis te blijven werken.
Bij vmbo-opgeleiden ligt dit aanzienlijk hoger: 68 procent van de respondenten wil in de toekomst vaker gaan thuiswerken. De verwachting is ook dat de werkgever daar straks meer ruimte voor gaat aanbieden.
Minder reistijd betekent meer tijd voor gezin en sport
Geen reistijd biedt tal van voordelen. Zo kunnen mensen hun eigen tijd beter indelen (61%) en geeft 29% aan meer quality time te hebben voor het gezinsleven.
Mensen zonder kinderen geven aan meer te sporten dan voorheen (24%). Ook kunnen mensen zonder kinderen zich thuis beter concentreren dan op de werkplek (43%). Dit geldt niet voor mensen met kinderen: slechts 13% geeft aan meer te sporten en 25% zegt zich beter te kunnen concentreren.
We missen onze collega’s
Het praatje bij het koffieapparaat wordt gemist. Zo geeft 59% aan zijn collega’s te missen. Bij hbo- en wo-opgeleiden mist tweederde de collega’s. Ook missen we de verandering in omgeving (39%). Zorgwekkend is ook dat een op de vijf respondenten aangeeft rug en/of nekklachten te krijgen. Voor 13% is eenzaamheid een reden om naar kantoor te willen gaan.
Maarten Naaijkens van Nationale Vacaturebank: “Werk wordt altijd economisch benaderd maar bevat ook een groot sociaal component. Het praatje bij de koffiemachine wordt duidelijk gemist. Het werk op kantoor is dus ook niet volledig inwisselbaar met thuiswerken”.
1,5 meter samenleving werkt niet op kantoor
Werkend Nederland verwacht weinig van de praktische uitvoering van de 1,5 meter aanpak op de werkplek. Op de vraag ‘Ik denk dat het op mijn werk onmogelijk is om de 1,5 meter afstand te behouden’ geeft 41% aan het hier (zeer) mee eens te zijn. 34% denkt dat het wel mogelijk is.