Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Voor de vijfde keer is 28 april de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Op initiatief van de International Labour Organisation (ILO) worden vandaag wereldwijd de slachtoffers herdacht van arbeidsongevallen en werkgerelateerde ziekten. Volgens de VN-organisatie overlijden jaarlijks zo'n 2,2 miljoen werknemers als gevolg van hun werk. In Nederland leeft de dag misschien niet zo. Onze arbeidsomstandigheden zijn tot in détail geregeld. Er zijn zoveel wetten, regels, vergaderingen en afspraken dat er een hele Arbo-industrie is ontstaan. Houdt onze verantwoordelijkheid op als onze werknemers goed zijn beschermd? Of geldt deze ook voor bedrijven die producten en diensten afnemen van goedkope landen die het minder nauw nemen met de arbeidsomstandigheden? Of voor pensioenfondsen die in deze landen investeren? Verbetering van de arbeidsomstandigheden in een land als China maakt onze kleding weer een stuk duurder. Niet voor niets heeft een lobby van het Europese en Amerikaanse bedrijfsleven er volgens de FNV voor heeft gezorgd dat in China een arbeidswet werd uitgekleed. Zo bleef de verbetering van de omstandigheden van Chinese werknemers beperkt. Welke bedrijven leggen hierover verantwoordelijkheid af in hun glanzende maatschappelijk jaarverslagen?

Voor de vijfde keer is 28 april de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Op initiatief van de International Labour Organisation (ILO) worden vandaag wereldwijd de slachtoffers herdacht van arbeidsongevallen en werkgerelateerde ziekten. Volgens de VN-organisatie overlijden jaarlijks zo'n 2,2 miljoen werknemers als gevolg van hun werk.

In Nederland leeft de dag misschien niet zo. Onze arbeidsomstandigheden zijn tot in détail geregeld. Er zijn zoveel wetten, regels, vergaderingen en afspraken dat er een hele Arbo-industrie is ontstaan.

Houdt onze verantwoordelijkheid op als onze werknemers goed zijn beschermd? Of geldt deze ook voor bedrijven die producten en diensten afnemen van goedkope landen die het minder nauw nemen met de arbeidsomstandigheden? Of voor pensioenfondsen die in deze landen investeren?

Verbetering van de arbeidsomstandigheden in een land als China maakt onze kleding weer een stuk duurder. Niet voor niets heeft een lobby van het Europese en Amerikaanse bedrijfsleven er volgens de FNV voor heeft gezorgd dat in China een arbeidswet werd uitgekleed. Zo bleef de verbetering van de omstandigheden van Chinese werknemers beperkt.
Welke bedrijven leggen hierover verantwoordelijkheid af in hun glanzende maatschappelijk jaarverslagen?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?